Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.04.2014, 00:33   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Septik Şok Nedir? Septik Şok Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Septik Şok Nedir? Septik Şok Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Septik şok hastalığı ünlü oyuncu Nejat İşler’in bu rahatsızlığı yaşaması ile gündeme gelmiş ve halk arasında pek bilinmeyen bir hastalıktır. Septik şok aynı kansere benzeyen ağır seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.

Septik Şok Belirtileri Nelerdir?

Sepsis ve ya septik şok virüs, bakteri mantar gibi organizmaların yan ürünlerinin ya da zehirlerinin dokularda birikmesi ile ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyonda lokal olarak bir bölgede enfeksiyon başlar ve ateş 38 dereceyi geçer, kalp hızı 90′nın üzerine çıkar, dakikada ki solunum sayısı 20′nin üzerine çıkması ve son olarak da kandaki lökosit değerlerindeki artış ile birlikte uzman bir hekim kararı ile “sepsis” teşhisi konulabilir.

Sepsis enfeksiyon hastalığına oldukça hızlı bir müdahale şarttır. Hızlı tanı konması oldukça önemlidir. Tedavi için damardan yine uzman hekim gözetiminde antibiyotik verilir ve sıvı gıda takviyesi yapılır. Hatta uzmanların belirtiğine göre antibiyotik tedavisine bir saat dahi geç başlanılsa ölüm oranının %10 artma ihtimali ile karşılaşılır.

Yukarıda bahsedilen sepsis belirtilerinin yanısıra tansiyonda bir düşüklüğünün sıvı tedavisine rağmen devanm etmesi durumuna “sepsis şok” denilmektedir.

Septik Şok’un En Önemli Sebepleri Nelerdir?

Septik şok oldukça hızlı seyreden tehlikeli ve tedaviye hemen başlanılmadığı takdirde ölümcül bir hastalıktır. Kansere çok benzer. Aynı kanser gibi lokal bir noktadan başlar ve hızla vücuda yayılır.

Septik şok durumu mikroorganizmalar sebebi ile başlar ve enfeksiyonun başladığı organlarda sepsis ve septik şok durumu oluştuğunda vücut bu durum ile mücadele etmeye başlar ve kendi organlarına zarar verir. Bu durumun yani vücudun kendi organ ve dokularına zarar verme durumu genetik ve çevresel faktörlerler ile ancak açıklanabilmektedir.

Septik şok yaşayan bir hasta için sonucu belirleyen enfeksiyon değil vücudun doğru ya da yanlış verdiği tepkidir. Ancak hastalığa sebep olan organizmalar aslında hastanın bağırsaklarında ve derisinde normalde bulunan organizmalar olması da hastalığı daha karmaşık bir hale getirmektedir.

Septik şok tüm ölüm sebepleri sıralandığında 11. sırada yer alan ve her yıl dünyada binlerce insanın ölümüne yol açan bir hastalıktır. genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde görülen bir hastalıktır.

Septik şok vücudun tüm organlarını iflasa sürükleyebilecek ve bunun sonunda da mide, böbrekler, kalp, akciğer gibi organlarda hastalıktan olumsuz etkileneceğinden ve özellikle kan çeperlerinde ki geçirgenlikte bir zaafiyet yaşanacağından tedavisi yapılmadığı müddetçe ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır.

Septik Şok Hastalığının Ana Nedenleri

Yeni doğan dönemi ya da 50 yaş üzeri olmak üzere uç sayılabilecek yaşlar
Protein eksikliği ve kanser durumu
Kanser ilaçları ya da kortizon kullanımı
Kronik böbrek yetmezlikleri, diyabet ve ya siroz gibi hastalıklar
Vücutta yer alabilecek protez dokular
Kadınlarda lohusa dönemi ya da düşük
Aşırı alkol tüketimi
Genetik sebepler
Cinsiyetin erkek olması

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla