Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18.04.2014, 22:35   #1 (permalink)
Jineps

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Keyifli Bir Yaz Olsun

Keyifli Bir Yaz Olsun



Yaz tatili gelmek üzere. Hem siz hem de çocuğunuz için yorucu bir yıl geride kaldı. Pek çok ebeveynin olduğu gibi sizin de bu tatil sürecini nasıl geçireceğiniz ile ilgili planlarınız var. Bu planları yaparken çocuklarınız için iyi bir yaz tatili programı nasıl olmalı diye düşünüyor olabilirsiniz. Biz de çocuklarınızla güzel bir tatil planı oluşturmanızda yardımcı olması için bu yazıyı hazırladık.

Tatil ile birlikte pek çok öğrenci kitap ve defterlerini bir köşeye atıp okulların açılış gününe kadar bütün gün televizyon seyredip, geceleri geç saatlere kadar bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendiriyor. Çocuğunuzun tatilini böyle geçirmesi onların dinlenmesinden çok yorulmasına neden olacaktır. Peki, çocuklar için en iyi tatil planı nasıl olmalı? Çocuklar tatil boyunca istediği gibi mi vakit geçirmeli? Sosyal aktivitelerle dolu bir yaz mı olmalı?

Çocukların tatil dönemlerinde dinlenebilmeleri ve keyifli vakit geçirmeleri için onların isteklerini göz önünde bulundurmanız çok önemli. Ancak okulların kapanması ile birlikte çocuğunuzun günlük rutinleri (sabah kalkma, okul saatleri vb.) olmayacağı için gününü planlamakta zorlanacak ve bu konuda mutlaka sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Çocuğunuzla birlikte iyi bir tatil planı yapabilmeniz için size yardımcı olacağını düşündüğümüz birkaç öneriyi sizinle paylaşacağız.

Çocuğunuzla Birlikte Vakit Geçirmeye Özen Gösterin;

Okul dönemlerinde dersler, sınavlar, ödevler nedeniyle çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz zamanlar genellikle sınırlı. Tatil dönemleri ise çocuklarınızla birlikte vakit geçirmek, onları daha iyi tanımak ve paylaşımda bulunmak için çok iyi bir fırsat. Bu zaman dilimini birlikte geçirmek için planlayabilirsiniz. Hem sizin hem de çocuğunuzun keyif alacağı gezi ya da etkinlikler( birlikte yürüyüş yapma, birlikte bisiklete binme, yüzme vb. ) planlayabilirsiniz. Çocuğunuzun da fikrini alarak birlikte bir tatil planlamak çocuğunuzla aranızdaki bağın artmasında yardımcı olacaktır.

Unutmayın çocuklarınızın sosyal aktivitelerden çok sizin desteğinizi hissetmeye ve onlarla birlikte vakit geçirmenize ihtiyaçları var. Yaz tatilini çocuğunuz ile aranızdaki iletişimi arttıracak fırsat haline dönüştürebilirsiniz.

Çocuğunuzla Sosyal Aktivite Planı Yapın;

Tatil boyunca çocuğunuz tüm gün boş olacağı için, yaşına uygun planlayacağınız sosyal aktiviteler çocuğunuzun sıkılmasını engelleyeceği gibi keyifli vakit geçirmesini de sağlayacaktır. Yaz okulları, öğrenci kampları, yüzme vb. spor etkinlikleri çocuğunuzun tatil dönemini yararlı bir şekilde değerlendirmesinde fırsat sunacaktır. Çocuklarınızı bu aktivitelere yönlendirirken onların da görüşlerini alın ve onlara sunduğunuz etkinlikler hakkında tercih yapma hakkı verin. Çocuğunuza sunacağınız bu programlar ile çocuğunuzun iyi vakit geçirmesini sağlayacağınız gibi, yaşıtlarıyla birlikte sosyalleşmesine de katkıda bulunacaktır.

Evinizi Keyifli Hale Getirin;

Ev dışındaki soysal aktivitelerin yanı sıra çocuğunuz zamanının büyük bir kısmını da evde geçirecektir. Çocuğunuzun bilgisayar ve televizyon başında gereğinden fazla zaman geçirmemesi için evde yaşıtları ve sizinle birlikte oynayacağı zihin geliştirici oyunlar (puzzle, kelime oyunları, hafıza oyunları vb. ) bulabilirsiniz. Oyun çocuklarınız için hem eğlenme hem de öğrenme aracıdır. Çocuğunuza tatil döneminde sunacağınız keyifli oyunlar sayesinde hem sosyal hem de bilişsel gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.

Çocuğunuzun İlgi Alanlarını KeşfedinÇocuğunuzun İlgi Alanlarını Keşfedin ve Destekleyin:

Okul zamanında belli rutinlere (kalkış saati, çalışma saati vb. ) alışmış çocuklar için tatil zamanları kimi zaman yapacak bir şeyin bulunmadığı sıkıcı geçen boş zamanlar halini alabilirler. Hobiler, çocuğunuzun boş zamanlarını değerlendirmesi için yardımcı olacak önemli etkinliklerdir. Tatil dönemlerinde çocuğunuzun bir hobi bulmasına ya da var olan hobisini destekleyerek (resim yapma, dans etme vb. ) hem çocuğunuzun farklı yönlerini keşfeder hem de boş zamanlarında kendi başına eğlenmesini ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgi alanlarını bilmiyorsanız, öğretmenleri ile konuşmak ve onlardan çocuğunuzla ilgili geri bildirim almak, çocuğunuzla konuşmak, onu gözlemlemek size bu konuda yardımcı olacaktır.

Fiziksel Aktiviteler Bulmasında Yardımcı Olun;

Çocuklar için tatil döneminin olmazsa olması fiziksel aktiviteler. Uzun bir tatil döneminde çocuğunuzun ilgisini çekecek bedensel aktiviteler (yürüyüş, yüzme, basketbol, bisiklete binme vb. ) bularak onları yönlendirebilirsiniz. Yapacağınız bu aktivite yönlendirmeleri ile çocuğunuzun fiziksel tembelliğinin önüne geçecek aynı zamanda keyifli bir vakit geçirmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuzun Kişisel Gelişiminde Yardımcı Olun

Yaz tatili çocuğunuzun dinlenmesi ve keyifli vakit geçirmesi kadar kendini geliştirmesi için de çok iyi bir fırsattır. Çocuğunuza sunacağınız yaz aktivitelerinin yanı sıra çocuğunuzun ilgisini çeken kitaplar bulup okumasını sağlamak, gittiğiniz yerlerdeki tarihi ve doğal zenginlikleri tanımasını sağlamak, bunlarla ilgili sohbet etmek çocuğunuzun yaşayarak pek çok şey öğrenmesini sağlayacaktır.

Yaz tatilinde çocuğunuzda kitap okuma alışkanlığı geliştirmek için, birlikte kitap okuma saatleri yapabilir, okuduğu kitabı size anlatmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuzla okuduğu kitaplar ve sizin önereceğiniz kitaplar hakkında konuşabilirsiniz. Bu hem çocuğunuzla aranızdaki paylaşımın ve yakınlığın artmasını sağlayacak hem de çocuğunuzun kişisel gelişimine katkıda bulunacaktır.

Tüm bunların yanı sıra;

Çocuğunuzla tatil planları yaparken aşağıdaki durumları da göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun;

Tatil döneminin çocuğunuz için öncelikle dinlenme dönemi olduğunu unutmayın. Onun için planladığınız yaz aktiviteleri çocuğunuzun dinlenmesinden ziyade oradan oraya koşturduğu ve mecburi olarak yaptığı zorunluluklar haline dönüşmediğinden emin olun.
Tatilinizi planlarken çocuğunuzun da fikrini almayı unutmayın. Onun önerilerini de değerlendirdiğinizi çocuğunuza hissettirin. Ailece belirleyeceğiniz bir tatil kararı, daha iyi vakit geçirmenizi sağlayacağı gibi birlikte karar vermenin önemi de çocuğunuza öğretecektir.
Tatil döneminde çocuğunuzun vaktinin büyük bir çoğunluğunu bilgisayarın başında geçiriyorsa eğer, ona daha cazip, ilgisini çekecek etkinlikler sunduğunuzdan emin olun. Eğer bilgisayar konusunda çocuğunuza sınır koymakta zorlanıyorsanız “Sanal Dünya ve Çocuklar” isimli makalemiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
Çocuğunuza sunacağınız pek çok güzel aktivitenin yanında, çocuğunuzun sizinle vakit geçirmeye ihtiyacı olduğu unutmayın. Çocuğunuz için oluşturduğunuz planların yanı sıra onunla birlikte olacağınız zamanlar oluşturun. Bu hem size hem de çocuğunuza çok iyi gelecektir.

Şeyma Çavuşoğlu

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.









Ben soğuk değilim,
siz cıvıksınız.

.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla