Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.04.2014, 18:33   #1 (permalink)
SrKn
ultrAslan

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Metabolik Sendrom

Metabolik Sendrom
Metabolik sendrom kalp damar hastalıkları ve inme riskini arttıran önemli bir sağlık sorunudur.


Birden çok metabolik bozukluğun bir arada olduğu bu sorunu tanımlamada kullanılan kriterler: Bel çevresinin erkeklerde 102, kadınlarda 88 cmden yüksek, HDL kolesterol seviyesinin erkeklerde 40 kadınlarda 50 mg/dl den küçük, trigliserit düzeylerinin 150 mgdl den kan basıncının sistolik 130 diyastolik 85 mm civadan yüksek olması halidir.

Yeni çalışmalar, bel çevresi kalınlığı giderek artan kadın ve erkeklerimizde metabolik sendrom sıklığının da yükseldiğini gösteriyor. Uluslarası çalışmalar yukarıda belirtilen bel çevresi ölçümlerini kadınlarda 80 erkeklerde 90 cm kadar düşürürken bizde son yıllarda bel çevresi gittikçe genişliyor. Sağlık otoriterilerinin verdiği bu yeni bel çevresi değerleri dikkate alınırsa neredeyse her iki üç türkten biri metabolik sendrom adayı.

Metabolik sendrom yarattığı insülin direnci ve glukoz tolerans bozukluğu, HDL kolesterol azalması hipertansiyon trigliserit artması gibi nedenlerle damar sertliği süreçlerini hızlandırıyor. Bu sendroma yakalananlarda özellikle kalp damar hastalıkları ve beyin damar problemleri sıklaşıyor. Metabolik sendromlularda kalp krizleri ve felçlerin sıklaşması bundandır.

Düşük HDL kolesterol sorunun yaygınlığı dikkate alındığında, metabolik sendrom ile mücadelenin önemi daha da artıyor. Özellikle fazla kiloluluk ve şişmanlık metabolik sendroma giden süreçleri tetikliyor. Hareketsiz bir yaşam tarzı ve yanlış beslenme alışkanlıkları da burada önemli birer faktördür. Ne iyi ki, bu sendrom yaşam tarzı değişikliklerine en kolay yanıt veren sağlık sorunları arasında yer alıyor. İnsülin duyarlılığını tetiklemeyen düşük glisemik yüklü az kalorili dengeli bir beslenme planı iyi bir kilo kontrolü ve düzenli aktivite çoğu kez sendromu kontrol altına almaya yetiyor.

Özellikle fazla kilolu, ailesinde kalp damar hastalığı riski yüksek biriyseniz, akrabalarınız arasında felç ve kalp krizi geçirenlerin yoğunluğu fazlaysa kan basıncınızı kolesterol seviyelerinizi trigliserit düzeylerinizi ve tokluk kan şekerinizi en az yılda bir kez gözden geçirin. İlk fırsatta, kilonuzu azaltacak bir plan geliştirin. Aktivite düzeyinizi arttırmayı ihmal etmeyin. Metabolik sendrom önümüzdeki dönemde başımızı çok ağrıtacak sağlık sorunlarının başında geliyor.

Kaynak: Esda Turkey

__________________

Fitness Eğitmeni
SrKn isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla