Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.05.2014, 20:36   #1 (permalink)
Bia
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kadınlardan kuaföre yılda 11 milyar

Kadınlardan kuaföre yılda 11 milyar

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, Türkiye'deki kadın nüfusu 37 milyon 671 bin 216'yı bulurken kadınların kuaför harcaması dudak uçuklattı.




Kadınlar kuaförde aldıkları hizmet için ortalama 30 lira ücret ödüyor. Çalışan kadınların ayda ortalama 4 kere kuaföre gittikleri varsayıldığında kadınların yıllık kuaför harcaması 11 milyar 151 milyon lirayı buluyor.


Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, Türkiye'deki kadın nüfusu 37 milyon 671 bin 216'yı buluyor.
Kadınların 9 milyon 178 bin 797'si 0-14, 25 milyon 284 bin 329'u 15-64 yaş aralığında yer alıyor. Kadınların 3 milyon 208 bin 90'ı da 65 ve üstü yaşlarda bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) madde fiyatlarına göre, kadınlar, kuaföre her gittiklerinde ortalama 30 lira harcıyor. Erkeklerin ise berbere gittiklerinde ödedikleri ortalama ücret 11 lira ile sınırlı kalıyor. Bu çerçevede, kadınlar kuaföre gittiklerinde erkeklerin berber harcamasının 3 katı harcama yapıyor.

Kadınların ortalama kuaför harcaması son 1 yılda yaklaşık yüzde 7 arttı. Böylece geçen yılın kasım ayında kadınlar kuaföre ortalama 28 lira harcarken, bu miktar son bir yıldaki fiyat artışıyla 30 liraya yükseldi.

Bu alandaki meslek ve esnaf örgütlerinin verilerine göre, kadınların ayda ortalama 4 kere kuaföre gittiği tahmin ediliyor. Kuaföre gitme alışkanlığının çalışan kadınlarda daha yaygın olduğu varsayımından hareketle 7 milyon 744 bin kadının saçları için harcadığı miktar, yıllık 11 milyar 151 milyon lirayı buluyor.


"Metroseksüellik sektörü geliştirdi"


Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Başkanı Bayram Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk halkının, geçmişe kıyasla kişisel bakım ve görünümüne çok daha fazla önem verdiğini söyledi.

Bu konuda çalışsın, çalışmasın herkesin kuaför ve berberlere giderek bütçelerine göre kişisel bakımını yaptığını anlatan Karakaş, sektördeki amatör işletmelerde bu harcamaların daha makul düzeylerde olduğunu, sunulan hizmetler profesyonelleştikçe bedellerin de yukarıya çıktığını ifade etti.

Metroseksüellik kavramıyla sektörün son dönemde ciddi anlamda geliştiğini dile getiren Karakaş, cilt bakımı yapılması ya da yüz maskesi, ağda gibi ürünler eskiden erkek berberlerinde olmadığı ancak müşterilerin talebiyle bunların da erkek berberlerinde yerlerini aldığını belirtti.


"Türkiye'de çirkin erkek, çirkin kadın yok. Sadece bakımsız erkek ve kadın var" diyen Karakaş, şöyle devam etti:


"Kendisiyle barışık yaşayan bir erkeğin en az 1 kere saç, 2 kere sakal, 1 kere cilt-el bakımı yaptırdığı dikkate alındığında aylık 50-60 liralık bir harcama söz konusu. Kadınlarda ise bu 4 kere fön çekimi, 1 kere saç kesimi, 1 kere dip boyası yaptırıldığı dikkate alındığında aylık 100-120 lira civarında bir harcama yapılıyor. Kadınlar aylık fön çekimine 40 lira, saç kesimine 20 lira, dip boyasına ise 60 lira harcıyor."

Berber ve kuaförlerin ödediği vergi oranının yüksekliğinden yakınan Karakaş, "Herkesin kişisel bakımı için almak zorunda olduğu bu hizmet adeta lüks olarak değerlendiriliyor ve yüzde 18 KDV oranıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu oranın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Mücevherden vergi alınmadığı, lüks tüketim ürünlerinde verginin yüzde 8'le sınırlandırıldığı bir ortamda yüzde 18'lik KDV ciddi bir yük getiriyor. Bu konuda yapılacak düzenlemelerle sektörün geliştirmesi de mümkün olacaktır" dedi.

Bia isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla