Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.06.2014, 22:38   #1 (permalink)
KaRaqiZz
BaHaRamaZaN

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Şehzade Selim’in ilginç ölümü (Şehzade Selim nasıl öldü)

Şehzade Selim’in ilginç ölümü (Şehzade Selim nasıl öldü)



şehzade selim nasıl öldü, şehzade selim hayatı, şehzade selimin yaşadıkları, şehzade selim,

Muhteşem Yüzyıl dizisinin 138. bölümünde Şehzade Selim, Şehzade Beyazıd'ı boğdurttu. Şehzade Selim tahta çıkacak mı, Kanuni Sultan Süleyman’ın yerine Şehzade Selim mi geçecek? Şehzade Selim, gelecek yıllarda padişah olacak. Şehzade Selim –II. Selim- nasıl bir hayat yaşadı? Şehzade Selim nasıl öldü? Şehzade Selim nasıl bir padişahdı? Şehzade Selim'in ölüm tarihi ve Şehzade Selim'in ölüm hikayesi...

Muhteşem Yüzyıl dizisinin 138. bölümünde Şehzade Selim, Şehzade Beyazıd'ı boğdurttu. Şehzade Selim tahta çıkacak mı, Kanuni Sultan Süleyman’ın yerine Şehzade Selim mi geçecek? Şehzade Selim, gelecek yıllarda padişah olacak. Şehzade Selim –II. Selim- nasıl bir hayat yaşadı? Şehzade Selim nasıl öldü? Şehzade Selim nasıl bir padişahdı? Şehzade Selim'in ölüm tarihi ve Şehzade Selim'in ölüm hikayesi...

KANUNİ Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğlu olan Şehzâde Selim, 28 Mayıs 1524 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Hürrem Sultan'a kadar Osmanlı padişahlarının haremi eski sarayda yaşadığından, çocukluğu da burada geçmiştir. 1530 yılında diğer kardeşleri Şehzâde Mustafa ve Şehzâde Mehmed ile bir hafta süren şenliklerle sünnetleri gerçekleşmiştir. 16 yıl kadar devam eden saraydaki eğitiminden sonra Konya Sancakbeyliği'ne tayin edilmiştir.
PADİŞAHLIĞINI İLAN ETTİ
İki yıl sonra da veliaht olarak nitelendirilebilecek şehzadelerin sancağı hâline gelen Saruhan yani Manisa Sancağı'na tayin edilmiştir. Şehzade Mustafa ve Beyazıt’ın idamlarıyla tahta savaşında tek başına kalmıştır. Babası, Zigetvar Kalesi'nin fethi esnasında vefat ettiğinden, görev yaptığı Manisa'dan İstanbul'a gelerek padişah olmuştur.

100 BİN ASKER, KANUNİ’NİN CENAZE NAMAZINI KALDI
İlk icraatı, babasının cenazesi için Belgrat'a gitmesidir. Kuşatma esnasında vefat eden Kanunî Sultan Süleyman'ın ölümü askerden gizlenmişti. Dolayısıyla devleti kırk altı yıl idare eden büyük padişahın ölüm haberinin bazı sıkıntılara sebep olabileceği düşünüldüğünden, yeni padişah Belgrat'a ulaştığında ölüm haberi askere tebliğ edilmiştir. Haberi alan asker, tahmin edildiği gibi moral olarak olumsuz etkilenmişse de, Veziriâzam Sokollu Mehmed Paşa'nın gayretleri ve yeni padişahın ordugaha yakın bir yerde bulunması durumu düzeltmiştir. Elli gün önce vefat etmiş olan Kanunî'nin cenaze namazı Belgrat'ta yüz bin kişiden fazla askerin katılımıyla kılınmış ve İstanbul'a dönülmüştür.

YENİÇERİLER İSYAN ÇIKARDI
Yeniçeriler ve Kapıkulu Ocaklarının "cülus bahşişini" az bulmaları gerekçesiyle çıkardıkları ufak çaplı isyan hareketinin önüne geçilmiştir. Tarihte ilk defa ilmiye sınıfına da cülus bahşişi verilmiş ve bu durum, bundan sonra gelenek hâlini almıştır.

SOKULLU’NUN GÜCÜ
Sultan İkinci Selim dönemi, devlet işlerinin Ve¬zi¬ri¬azam Sokollu Mehmed Paşa'ya bırakıldığı bir za-man olmuştur. Aynı zamanda padişahın damadı da olan Sokollu, Kanunî'nin son dönemlerinde ikbali parlayan oldukça tecrübeli bir devlet adamıydı. Devlet işleriyle uğraşmayı pek sevmeyen padişah, Sokollu Mehmed Paşa'nın da gayretleriyle idareyi tamamen ona teslim etmiş, neticede paşanın tam hâkim olduğu bir dönem başlamıştır.

SELİM’İN DÖNEMİNDE YAŞANANLAR
İkinci Selim döneminde devletin haşmeti ve gücünde pek bir değişiklik olmamıştır. Avusturya ile Edirne Anlaşması imzalanmış, İran ile münasebetler dostane şekilde devam etmiştir. Yemen'de Osmanlı Devleti'nin aleyhine gelişen hâdiseler karşısında gereken tedbirler alınmış, zor da olsa sükûnet sağlanmıştır. Portekizlilerin tehditleri karşısında Osmanlı sultanından yardım isteyen Açe Sultanlığı'na (Endo¬nezya-Sumatra) yardım için bir donanma gönderilmiş ve bu tehdit ortadan kaldırılmıştır. Rusların, Kazan ve Astarhan hanlıklarını işgal etmeleri, yeni bir Rus tehdidinin ortaya çıkmasına sebep olduğundan, Kırım hanına yardım edilerek bu durum engellenmeye çalışılmıştır. Hem Rusların faaliyetlerinin kontrol altına alınması hem de İran coğrafyasına yapılacak askerî harekâtlarda donanmadan daha iyi bir şekilde faydalanılabilmek için, Don-Volga kanal projesi düşünülmüşse de, bu gerçekleştirilememiştir.

TUNUS VE KIBRIS’IN FETHİ
Akdeniz'de hâkimiyetin tesisi ve devamı için Tunus fethedilmiş, stratejik bir mevkide bulunan Kıbrıs'ın da fethine başlanarak, Ağustos 1571 tarihinde ada tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kanunî döneminde başlayan ve Barbaros Hayreddin gibi büyük bir denizcinin gayretleriyle kurulan bu hâkimiyet, İnebahtı yenilgisiyle yara almışsa da, bu durum telâfi edilmeye çalışılmıştır.

HAMAMDA AYAĞI KAYINCA HAYATINI KAYBETTİ
Sultan 2. Selim haremdeki hamamda ayağının kayması neticesinde düşerek yaralanmış, tedaviye rağmen 15 Aralık 1574 tarihinde vefat etmiştir. Padişahlığı; sekiz yıl, iki ay, on dokuz gün sürmüştür. Ayasofya Camiî avlusunda inşa ettirmiş olduğu türbesine defnedilmiştir.

ORDUNUN BAŞINDA SEFERE ÇIKMADI
2. Selim, ordunun başında sefere çıkmayan ilk padişahlardandır. Dolayısıyla kendisinden sonraki padişahlara bu konuda iyi misâl olmamıştır. Devlet işlerine doğrudan müdahale etmediyse de, işlerin takibini yapmayı ihmal etmemiş, Sokollu'nun icraatlarını zaman zaman denetlemiştir. Başta Selimiye Camiî olmak üzere Lefkoşe, Edirne ve İstanbul'da vakıf eserler inşa ettirmiş; Mekke ve Mescid-i Haram'da muhtelif tamiratlar gerçekleştirmiştir.

ŞEHZADE KURALLARINI DEĞİŞTİRDİ
2. Selim'den sonra Osmanlı şehzadelerinin sancağa çıkma usullerinde bir değişikliğe gidilerek, sadece en büyük şehzade, veliahd şehzade sancağı olan Manisa'ya gönderilir olmuştur. İlim adamlarına ve bilhassa şairlere önem vermiş, kendisi de şiirler yazmıştır.



Muhteşem Yüzyıl dizisinin 138. bölümünde Şehzade Selim, Şehzade Beyazıd'ı boğdurttu. Şehzade Selim tahta çıkacak mı, Kanuni Sultan Süleyman’ın yerine Şehzade Selim mi geçecek? Şehzade Selim, gelecek yıllarda padişah olacak. Şehzade Selim –II. Selim- nasıl bir hayat yaşadı? Şehzade Selim nasıl öldü? Şehzade Selim nasıl bir padişahdı?

__________________
Aşk der ki sana: Yolumdaysan başım feda yoluna; ama bil ki senin de başını isterim yoluma. Kahır, kapris gelecekse senden amenna! Ama ayağına diken batarsa yolumda ah edip vahlanma!...
Aşk bilek gücü değil “YÜREKTİR”! Yüreğin yetmiyorsa düşme yollara!…
KaRaqiZz isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla