Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.06.2014, 20:29   #1 (permalink)
Lykia

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kuzu Kulağı ve Kuzu Kulağının Faydaları

Kuzu Kulağı ve Kuzu Kulağının Faydaları


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Haziran eylül ayları arasında küçük çiçekler açan, tüysüz yapraklara sahip, ortalama 50-60 cm’e kadar boylanabilen, dağ, orman, tarla ve çayırlarda sık bulunan otsu bir bitkidir. Kuzu kulağı genellikle nemli bölgelerde ve kumlu topraklarda yetiştirilir. Kuzu kulağı ekşi bir tada sahiptir.

İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği

Yapraklarda potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. Ayrıca kuzu kulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir.

Halk Arasındaki Adı (Diğer İsimleri)

Ekşilik, turşuotu, ebemekşisi, ekşimlik isimleriyle de anılan kuzu kulağı, oğlak kulağı ve ekşi kulak adlarıyla da bilinir.

Kuzu Kulağının Faydaları (Yararları) ve Tıbbi Etkileri


İdrar söktürücü, böbrekleri çalıştırıcı, bağırsakları yumuşatıcı ve kabızlığı giderici etkileri olan kuzu kulağı, ateşi düşürür ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. İskorbit hastalığına faydalı olan kuzu kulağı, safra kesesi için de büyük fayda sağlar. Kuzukulağının yaprakları haşlanarak suyla hazırlanan karışım diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizleyici özelliği de bulunan kuzukulağı, cilt hastalıklarına da iyi gelir. Ciltte bulunan lekeler, çıbanlar, sedef hastalığı, egzama gibi deri hastalıklarına karşı kuzu kulağından faydalanmak için hasta bölgeye kuzu kulağı lapası sürülür.

Sarılık hastalığına karşı da fayda sağlayan kuzu kulağı, anne sütünü çoğaltmak ve vücudu kuvvetlendirmek için de kullanılır. Ayrıca regl dönemi kanamalarının düzene sokulmasına yardım eder ve cinsel gücü arttırır. Nezle, grip, soğuk algınlığı rahatsızlıkları için de kullanılan kuzu kulağı, sindirim sisteminin düzenlenmesine de büyük fayda sağlar. Kuzukulağı çayı sayesinde ateş düşürülmesi ve safra söktürülmesi mümkündür.

Ateş düşürücü ve idrar söktürücü olarak 50 gr. kuru kuzukulağı 1 lt. kaynar suya konur. Günde 4 fincan içilir.

Egzama, sivilce ve sedef hastalığı için 50 gr. kuzu kulağı 1 lt. su içinde 10-15 dk. kaynatılarak elde edilen sıvının günde 3 bardak olarak içilmesi gerekir.

Safra söktürücü olarak kullanılması için iki litre su kaynatılır. İki litre su için 60-100 gr. kuzukulağı kökü temizlenir ve kaynatılan su köklerinin üzerine dökülerek 25-30 dk. kısık ateşte demlenir. Daha sonra ocaktan alınan suyun içinden su soğuduktan sonra kuzukulağı kökleri temizlenir ve kalan su sabah ve akşam olmak üzere birer bardak içilir.

Kuzu Kulağı Salatası Nasıl Hazırlanır?

Kuzu kulağı salatası için 1 demet kuzu kulağı alınır, sapları kesilir ve iyice yıkanarak süzülmesi için bırakılır. Süzüldükten sonra küçük küçük tabağa doğranır. Başka bir kasede 8 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz iyice çırpılır ve kuzu kulağının üzerine dökülür. Yoğurt iyice yaydırıldıktan sonra en üste pul biber ile süsleme yapılır ve kuzu kulağı salatası servis edilir.

Kuzu Kulağı Yemeği Nasıl Hazırlanır?

Kuzu kulağı yemeği için 4 demet kuzu kulağı alınır, temizlenir ve iyice yıkanır. Yıkanan kuzu kulağı, bir tencereye iri iri doğranır. 2 adet soğan, 5 adet sarımsak kabukları temizlenerek tencereye doğranır. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şeker ilave edilerek 30 dk. pişirilir. Bu süre sonunda kuzu kulağı yumuşadıysa tencere ocaktan alınır ve kuzu kulağı yemeği servis edilir.

Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan Kuzu Kulağını Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?

Özellikle kuzu kulağının birçok bölgede kolaylıkla yetiştirilmesi ve kolay bir şekilde temin edilmesi sebebiyle günlük hayatta sıkça tüketilebilecek bir bitkidir. Çayı, salatası olarak çeşitli şekillerde tüketilebilmesi de kuzukulağının tüketilmesini arttırır. Ayrıca yemeği kilo aldırmayan, mideye yoğun etkisi bulunmayan bir yemek olduğu için tercih edilebilir.

Kuzu Kulağının Zararları veya Yan Etkileri


Romatizma, böbrek hastalığı ve gut hastalığı olan kişilerin yemesi tavsiye edilmez.

__________________
Lykia isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla