Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16.06.2014, 23:25   #1 (permalink)
Neria
Bağımlı Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Etana Destanı

Etana Destanı

Bu destan, sümer kral listelerinde de adına rastlanan eski bir Kiş şehri kralı ile alakalıdır. Aynı ağaçta yaşayan bir kartal ile yılan ve çocuğu olmayan bir kral bu efsanenin ana konusunu oluşturmaktadır.

İlk tablet, Kiş şehrinin kuruluşu ile başlar. Bunda tanrılar Annunaki ve ve İgigi büyük rol oynarlar. Tablet kırık olduğu için, destan burada tam olarak anlaşılamamaktadır. Ancak sonradan İştar ve Enlil'in tahta Etana'yı geçirdiği öğrenilir.

İkinci tablette ise aynı ağaçta yaşayan bir yılan ile bir kartal konu olur. Bunlar, tanrı Şamaş tarafından belirlenen sınırları geçmeyecek şekilde, birlikte ve barış içinde yaşamaktadırlar. Fakat, zamanla, yavruları büyüyünce, kartalın içine şeytanca bir düşünce gelir ve yılanın yavrularını yemeyi düşünür. Ancak yavrusu bunu yapmaması konusunda kartalı uyarır. Fakat kartal bunu dinlemez ve yılanın yavrularını yer.

Yılan yiyecekle yuvasına geldiğinde durumun farkına varır ve sabah olduğunda Şamaş'a dua eder. Şamaş da ona bir boğanın içine girmesini ve ve kuşlar onu yemeye geldiğinde kartalla orada karşılaşacağını söyler. Yılan denileni yapar. Kartal yavrusunun uyarılarına rağmen gider ve yılan onu yakalar, kanatlarını keserek kör bir kuyuya atar.

Bu kez kartal Şamaş'a yalvarır. Şamaş, günah işlediği için kartala yardım edemeyeceğini ancak ona yardım edebilecek birini göndereceğini söyler. Yardım edecek kişi, Şamaş'a, gece gündüz, çocuğu olması için dua eden Etana'dır. Etana, Şamaş'a yalvarmakta ve doğum bitkisini vermesini istemektedir. Şamaş, Etana'ya terkedilmiş bir kuşu bulmasını ve ona sormasını söyler.

Üçüncü tablette, Etana kuşu kuyuda bulur ve bitkiyi sorar. Kartal bitkiyi bulup ona vermeyi kabul eder ancak karşılığında kuyudan kurtarmasını ister. Etana kuşa bu haliyle, yeniden uçmasını öğretmeye başlar. Aradan aylar geçer ve ve kartal sonunda uçmayı başarır ve sekizinci ayda kuyudan kurtulur. Çıktığında, Etana'ya dost olduklarını ve ne diliyorsa yapacağını söyler.

Etana derdini anlatır. Kartal bitkiyi dağlarda arar, ancak bulamaz. Sonunda Etana kartal ile birlikte uçmaya karar verir. Şehri ufacık görene kadar yükselirler.[1] Ancak bu kez de Etana dönmek ister. Kiş'e dönerler. Etana burada bir dizi rüya görür. Kartal onu bir kere daha götürür. Bu kez Anu'nun gökteki ülkesine giderler. Sin, Şamaş, Adad ve İştar gibi tanrı/tanrıçaların kapısından geçerler. Bundan sonra tablet kırıktır. Neler olduğu bulunamamıştır. Ancak Sümer kral listelerine baktığımızda Etanan'nın Balih isimli bir oğlu olduğunun ve tahta geçtiğini görürüz.

__________________
.


Neria isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla