Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.06.2014, 23:55   #1 (permalink)
Lykia

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Aynısafa/nergiz

Aynısafa/nergiz



Aynısafa , nergiz (Narcissus poeticus) Aynısafa , nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasından Narcissus cinsinden bitki türlerinin ortak adıdır. Nergis olarak da bilinir. Bu bitkilerde sap 20-80 cmkadar yükselebilmektedir. Soğanlı olan bu bitkilerde taç yaprakları beyaz veya sarının karışımları şeklindedir.

Anavatanı Avrupa olan bu bitkilerin en çok tür zenginliğine İspanya ve Portekiz’de rastlanmaktadır. Ancak doğal olarak tüm Akdeniz kıyılarında, hatta bunun uzantısı olan Japonya’ya kadar aynı enlem dereceleri arasında görülmektedir. Dünyada Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzey Afrikaülkelerinde tarımı yapılmaktadır.

Yeşil renkli ve hafif tüylü yaprakları bitkinin tabanında kürek, daha yukarı kesimlerinde mızrak biçimli olur. Bitkinin mart ayından başlayıp sonbaharın sonlarına değin açan sarı ya da turuncu renkli çiçeklerinde taçyaprakları, merkezden çevreye doğru düzgün yivler şeklinde sıralanırlar. Olgunlaşan çiçekleri 5-6 mm. uzunlukta, bej renkli ve virgül biçimli tohumlar verir. Güneşli yerleri; kum ve kil karışımı gevşek toprakları seven aynisafa çiçeği, öbür toprak türlerine de dayanır. Bitki tohumlarıyla çoğaltılır.

aynısafa otunun faydaları

Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez. Türkiye’de Ege Bölgesi’nde özellikle Karaburun ve Mordoğan’da yetiştirilmektedir. Aynisafa çiçeği saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve yapışkan bitki sıvısını içerir.

Sarı ya da turuncu renkli taçyapraklarının yiyecekleri boyama özelliğinden yararlanılmak üzere, bunlar bazı yerlerde çeşitli yemek, kek, tatlı ve ekmeklere safran tadı içermeden safran rengi vermesi için katılır; yaprakları ise, salataların ve güveçte pişen yemeklerin üzerine serpilir.

Midevidir; sindirim işlemini kolaylaştırır.
Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde yararlı olur.
Kadınlarda regl dönemini düzenler.
regl ağrılarını hafifletir.
Safra söktürücüdür. Safra sorunlarının iyileştirilmesinde etkisini gösterir.
aynısafa otu nasıl kullanılır
aynısafa merhemi
İki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki (sap, yaprak, çiçek) hazırlanır. 500 gr içyağı veya margarin, kızartma yapılacakmış gibi kızdırılır ve içine bitkiler dökülür. Çıtırdaması beklenir, karıştırılır ve ateşten çekilir. Üstü kapatılarak, serin bir yerde gece boyunca bekletilir. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve merhem kaplarına aktarılır. Serin bir ortamda saklanmalıdır. uzun süre dayanmaz.

aynısafa çayı

Aynısafa çayı hazırlamak için sarı bazen de turuncu olan aynısafa çiçeğinin kurutulmuş yapraklarını kullanmalısınız. Kurutulmuş yaprakları kaynamış suya attıktan sonra 10-15 dakika bekletin. Bir kaç denemeden sonra çayın tadına göre kendi ölçünüzü belirleyebilirsiniz. Günde 10-15 gram aynısafa çiçeğinden 2-3 bardak çay hazırlayarak tüketebilirsiniz. Aynısafa yapraklarını farklı bir şekilde tüketmek isterseniz salatalarınızda kullanabilirsiniz.

__________________
Lykia isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla