Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.07.2014, 15:33   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Mesleği ve İş Olanakları

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Mesleği ve İş Olanakları

Programın İçeriği: Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, öğrencileri; önde gelen bilgisayar ve bilişim teknolojilerini anlamak ve bunları kullanıcılara, rekabet etme avantajı sağlayacak bilgisayar uygulamaları yaratmak için kullanmak; problemleri tanımlamak, kullanıcı ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılayabilecek, işlevsel ve adapte edilebilir bilgisayar sistemleri tasarlamak; veri tabanı ve vergi iletişiminin, bilgisayar uygulamalarında rolünü kavramak ve bu teknolojiye katkıda bulunabilecek sistemleri tasarlayıp gerçekleştirmek; internet’i destekleyen teknik, yapısal ve organizasyonel ilişkileri ve bunların küresel bilişim ve ticari uygulamalardaki etkisini anlamak, finans, muhasebe, ekonomi ve pazarlama gibi temel iş idaresi ve işletme konularını anlamak; işletmelerdeki organizasyon yapılarını, işlevlerini ve ilişkilerini anlamak ve bu sayede üst yönetimle ve kullanıcı seviyesindeki personelle daha etkileşimli biçimde iletişim kurmayı öğrenmek; hem sözlü hem de yazılı olarak, teknik ve teknik olmayan tüm topluluklarla daha güçlü iletişim kurabilecek özelliklere sahip olarak mezun etmeyi amaçlamaktadır. Bu bölüm mezunları ile bilgisayar mühendisleri ve bilgisayar teknisyenleri arasındaki eğitim boşluğunun doldurulması hedeflenmektedir.

Okutulan dersler nelerdir? Verilen teknik derslerden bazıları; algoritma, matematik, bilgisayar mimarisi, işletim sistemleri, web sitesi tasarım ve uygulama, sistem mühendisliği, iş idaresi, ekonomi, muhasebe, yönetim, pazarlama, finans, örgütsel davranış, iletişim becerileridir. Yaz stajı ve endüstri stajı eğitim programında yer almaktadır.

Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir? Bu programı düşünen gençlerin matematik ve fen derslerine ilgi duyan ve bu derslerde başarılı, özgüveni yüksek, öğrenmeye hevesli, takım çalışmasına yatkın, rekabetten hoşlanan ve insan ilişkilerinde başarılı kişiler olması gerekmektedir.

Mesleğin çalışma alanları: Mezunlar yüksek lisansa devam edebilir, bilişim sektöründe çalışabilir ve kendi işlerini kurabilirler. Bilişim sektöründe çalışanlar; teknoloji müdürü, sistem mühendisi, uygulama geliştirme uzmanı, web tasarımcısı, programlama uzmanı ve ağ yöneticisi pozisyonlarında çalışmaktadırlar.

Bu bölüm farklı üniversitelerde “Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri”, “Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ve Bilgisayar Bilimleri” adıyla geçmesine rağmen, çalışma alanları, okutulan dersler benzer olduğu için tek başlık altında tanıtılmıştır.

Mesleği tanıma yolları: Mesleği tanıma konusunda ilk önce dershane veya okul rehber öğretmeninize danışmanızda fayda vardır. Böyle bir imkanınız yoksa dershane, üniversite veya ajansların hazırladığı meslek rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Meslekleri tanımanın diğer yolu da internet üzerinden arama motorları aracılığı ile bilgi edinilmesidir.

Mesleği uygulayan kişilerle konuşulması ise mesleğin olumlu veya olumsuz taraflarının öğrenilmesi anlamında önemlidir. Meslek odaları ve dernekler de mesleğin tanınması aşamasında yardımcı olacak kurumlardır. Meslek tanıtımı için insan kaynakları birimlerinde veya eğitim danışmanlık şirketlerinde işe alım uzmanı olarak çalışan kişilere de başvurulabilir. Üniversite öğretim görevlileri de meslek hakkında bilgi verebilirler.

Uzman görüşü: Bilgisayarla ilgili bölümlerin popülerliği mühendisliğe yakındır. Bilgisayar sektörüne ilgi duyan, matematiği seven insan ilişkilerinde başarılı kişilerin mesleği tercih listelerine yazmaları önerilir.

Mesleğin tercih edilme oranı: Öğrenciler daha ziyade mühendislik bölümünü tercih listelerine almaktadır. Ancak Mühendislik tercihlerinin altına yukarıdaki bölümler yazılmaktadır. Bilgisayar sektörü sürekli kendini yenileyen bir sektör olduğu için ilerleyen yıllarda da bilgisayar uzmanlarına ihtiyaç olacaktır. Y-ÖSS puanı belli bir dilimin üstünde olan birçok öğrencinin tercih listesinde bulunmaktadır.

Mezunlara iş bulmada katkı sağlayacak etmenler: Yabancı dil bilmenin katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Okulun 3.yılından itibaren yarı zamanlı işler veya staj yapılabilir. Bilgisayarda ofis programlarına hakimiyet oldukça önemlidir. Ayrıca okutulan program doğrultusunda projeler geliştirilmesi veya projesi süren çalışmalara katılım artı puan getirecektir. Varsa okulda en az iki klüp faaliyetine katılmanızda fayda bulunmaktadır.

Kişisel gelişim konuları ile ilgili yapılan eğitim programı, seminer, konferans, panellere katılmak da artı bir puandır. Kişisel gelişim kapsamında etkili iletişim,takım oluşturma,etkili yöneticilik,zamanı doğru kullanma gibi konular sayılabilir. Kişisel gelişim hakkında kitapların okunması da aynı faydayı sağlayacaktır. Üniversite lisenin devamı değildir. Üniversite yılları kişiliğin oturmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda grup yaşantıları deneyimi kişinin kendisini tanıması anlamında yarar sağlamaktadır. Sanat ve sporla ilgilenmek ise beden ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla