Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.07.2014, 14:40   #1 (permalink)
Jade

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tok hissetmenin 7 kolay yolu

Tok hissetmenin 7 kolay yolu


Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek daha dikkatli olmanız sağlık açısından önemli




Sahuru oldukça erken, iftarı da çok geç yapacağımız bu Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk düşmesiyle, oruç tutarken beslenme alışkanlıklarımıza daha çok dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatmalıyım. Size önerim; sahur vaktini bekleyip muhakkak tok kalacağınız yiyecekleri seçerek hazımsızlık yapmadan, susamayı tetiklemeden günü geçirmenizi sağlayacak öğünler planlamanızdır. Oruç tutarken, gününüzü daha dinç ve etkili geçirebilmeniz için sahurda uygulayabileceğiniz yedi pratik yolu şu şekilde özetleyebilirim:

BOL SU TÜKETİN
Su; besinlerin sindirimi, emilimleri ve vücut içinde emilen besin bileşenlerinin taşınmalarını düzenlemekte büyük rol oynayan hayat kaynağımızdır. Sahurdan ve iftar yemeğinden önce iki su bardağı su içerek öğüne başlamak, daha kolay doymayı sağlar.

PROTEİN TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Yapılan bilimsel araştırmalara göre; protein içeriği yüksek yiyecekler, karbonhidrat veya yağ içeriği yüksek yiyeceklere göre daha uzun süre tok tutmaktadır. Proteinin sindirimi daha uzun sürdüğü için, midenin boşalması daha geç olur ve acıkma gecikir. Bu nedenle, sahurda daha fazla protein almaya özen göstermelisiniz.

ÇORBAYI UNUTMAYIN
Kurubaklagil, sebze ve yoğurt çorbaları; vitamin ve mineral değeri açısından oldukça yüksektir. Ayrıca öğüne büyük bir kase çorba ile başlamanın, öğün sırasında alınan kalori miktarının daha düşük olmasını sağladığı bilimsel olarak bilinmektedir.

TUZDAN KAÇININ
Sahurda tuzdan kaçınıp gerekli su miktarını alırsanız, susama hissiniz daha geç uyanır. Gerektiğinden fazla tuz tüketimi; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara neden olmaktadır. Bu yüzden pişen yemeğin üstüne tuz koymamanızı öneriyorum.

SAHURDAKİ ÖĞÜNÜ İKİ PORSİYON MEYVEYLE SONLANDIRIN
Meyveler yüksek antioksidan içeriğiyle bol enerji verip bizi dinç tutar. Bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler aynı zamanda çok miktarda lif içerir. Lif içeren besinler, mide ve bağırsaktan diğer besinlere göre daha yavaş geçer, bu nedenle açlık hissini daha geç uyandırır.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEYECEK YİYECEKLERİ SEÇİN
Açlığa yol açan ve kan şekerini hızlıca arttırıp düşüren besinlerden kaçın. Bunlar glisemik indeksi yüksek yiyeceklerdir. Örneğin; börekler, çörekler, poğaçalar ve tatlılar gibi besinleri sahurda tüketmemeye dikkat edin. 7.Badem, ceviz, fındık ve fıstık gibi kuruyemişlerin, yüksek protein ve lif içerikleri yüzünden tokluk hissi üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sahurda meyve tercih etmediğiniz zaman küçük bir avuç kadar kuruyemiş tüketin.

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla