Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.08.2014, 23:37   #1 (permalink)
Neria
Bağımlı Üye
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yunan Mitolojisi Soy Ağacı

Yunan Mitolojisi Soy Ağacı


Her şeyin başlangıcında, dünya da canlılar da meydana gelmeden önce, doğurgan bir hiçlik veya genişleyebilir bir boşluk olarak, sadece Khaos vardı.


1) Khaos'tan şu 5 varlık türedi: Gaia (yeryüzü, dişi), Eros (aşk, erkek), Erebos (karanlık, erkek), Nyx (gece, dişi) ve Tartaros (cehennem, erkek).


2) Eros'un hiç çocuğu olmadı. Gaia ise kendi kendine Uranos (gökyüzü, erkek), Ourea (dağlar; aralarında iki Olympos'un da bulunduğu, toplam 10 adet dağ) ve Pontos'u (deniz, erkek) doğurdu. Ayrıca Tartaros ile birleşerek Tifon'u (yanardağ tanrısı) meydana getirdi. Etna Dağı'nın Tifon'un öfkesi yüzünden lav püskürdüğüne inanılırdı.

Tifon (Typhon veya Typhos diye de bilinir), aynı zamanda, yeraltı dünyasının bekçisi, üç başlı köpek Kerberos'un da babası ve yarı yılan, yarı kadın yaratık Ehidna'nın kocasıdır. Nyx'in Erebos ile birleşmesinden Hemera (gün, dişi) ve Aether (ışık, erkek) doğdu. Fakat Aether'i dünyadaki ışık veya güneş ışığı olarak düşünmeyelim. Eski Yunanlılar, onu tanrıların soluduğu, ancak göğün ölümlülerin erişemeyeceği kadar yüksek katlarında, uzayda veya cennette mevcut olan hava diye kurguluyorlardı ki bu hava, yani "eter", aynı zamanda şimşek misali ışıldıyor, kendi kendine ışık saçıyordu.


3) Nyx'in (Gece) Kendi Kendine Meydana Getirdiği Çocukları: Nyx (gece), Erebos (karanlık) ile birleşmesinin dışında, kendiliğinden, birçok duygu veya durumun cisimleşmiş halini temsil eden tanrı ve tanrıçalara da hayat verdi. Eh, gece gibi karanlık bir şeyden lanetten başka bir şey doğacak hali yok. O yüzden bunlar çoğu zaman birer iblis olarak tasvir edilmişlerdir.
Nyx'in oğulları: Uyku (Hypnos) ve onun ikiz kardeşi olan Ölüm (Thanatos), felaket tanrısı Moros, yaşlılık tanrısı Geras, sansür ve iftiranın cisimleşmiş halini temsil eden tanrı Momos. Oneiroi denen hayal ve düş cinleri de Hesiodos'a göre Nyx'in oğulları arasındadır. Onları İlyada'dan hatırlayabilirsiniz; Zeus, Akhaları Truvalılara karşı savaşa kışkırtmaları için bu hayal cinlerini Agamemnon'un çadırına yollar.

Nyx'in kızları da en az oğulları kadar tanınmıştır: intikam tanrıçası Nemesis, hile tanrıçası Apate, sefalet tanrıçası Oizys, cinsel çekim ve birleşme tanrıçası Filotes, fitne ve fesat çıkarmakta üstüne olmayan, anlaşmazlık tanrıçası Eris. Truva Savaşının çıkmasında Eris'in büyük parmağı vardır, içinizden bunu da hatırlayanlar çıkabilir. Nyx, aynı zamanda, bütün ölümlülerin hayat ipliğini doğumlarından son anlarına kadar kontrol eden 3 meşhur kader tanrıçasının (Moirai) ve ölüm tanrıçalarının da (Keres) annesidir.


4) Gaia, kendi meydana getirdiği Uranos ile de birleşerek Titanların, tek gözlü Kiklopların, elli başlı, yüz kollu Hekatonkheirlerin ve Ehidna'nın da anneleri oldu. Uranos'un, Titanlar dışında kalan, hepsi de birer yaratık veya canavar olan çocuklarını Tartaros'a hapsetmesi kendisinin sonunu hazırlayan şey oldu.

Çocuklarına yaptıkları yüzünden Uranos'a hınç duyan Gaia, bir Titan olan oğlu Kronos'u babasına karşı kışkırttı, Kronos da babasının erkeklik organını bir orakla kesip denize fırlattı. İşte kesilen bu organın kanından mitoloji açısından önemli bazı varlıklar türedi. Bunlardan ilk grup yaratık Devler, ikinci grupsa Erinyslerdir. Erinyslerin, suç işlemiş herkesi, ölümlü veya ölümsüz ayrımı yapmadan cezalandıran intikamcı öfke tanrıçaları olduğunu belki daha önceki konu başlıklarımızdan anımsayacaksınız.

Uranos'un kanından türeyen üçüncü grup, dişbudak perileridir (Meliai, Melia'lar). Nihayet güzellik tanrıçası Afrodit, Uranos'un kesilip denize fırlatılan erkeklik organından damlayan kandan değil de kanın denizde oluşturduğu köpüklerden doğar. Tabii bu Hesiodosun görüşüdür. Homeros, Afrodit'i Zeus ve Dione'nin kızları sayar. Bu konuda hangi şairin haklı olduğunu kesin olarak bilemeyiz, ama herhalde tanrıların soy ağacı konusunda Hesiodos'un Homeros'a kıyasla belirgin bir ağırlığı olduğundan ya da sırf Hesiodos'un hikayesi daha güzel, daha şairane diye, genelde Afrodit'in köpüklerden doğmuş olduğu kabul edilir.

__________________
.


Neria isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla