Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.11.2014, 19:14   #1 (permalink)
DeLi.Cocuk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kpss Matematik Temel Bilgiler

Kpss Matematik Temel Bilgiler




Kpss Matematikte temel bilgiler konusunda Kpss sınavında kullanabileceğimiz temel matematik yöntemleri işlenecektir.1) Eşitlikte Bir Taraftan Diğerine Geçirme: Burada dikkat etmemiz gereken diğer tarafa geçen ifadenin işaretinin değişmesidir.
x+y=z => x= z-y olacaktır.
Burada y karşı tarafa (-) olarak geçmiştir.2) Denklem Çözme: Denklem çözdüğümüzde bulacağımız terim yalnız bırakılır. Yalnız bırakılan terimin yanındaki ifadeler eşitliğin diğer tarafına geçecektir.
Örnek: 5y+4= 29 ise y kaçtır?
y’yi bulmak için öncelikle yanındaki 4 karşıya geçirilir, daha sonra y’ye ulaşmak için eşitliğin her iki tarafı, y’nin katsayısı olan 5’e bölünür.
ise ;

3) Çarpmanın Toplama ve Çıkarma Üzerinde Dağılması: Parantezin dışındaki terimin parantez içindeki terimlerle tek tek çarpılması olayıdır. Kpss matematik sorularında sık kullandığımız bir yöntemdir.
Bunun gerçekleşebilmesi için parantez içi ve parantez dışı ifadelerin öncelikle çarpım halinde olması gerekmetedir.
Örnek: 4(2a+3b) = 4.2a+4.3b= 8a+12b
4) Sadeleştirme: En az iki terim arasında ortak çarpan bulunarak sadeleştirme, bir diğer işlem adıyla bölme yapılır.

5) Ortak Çarpan Parantezine Alma: Kpss Matematik konularının içinde en çok işlem yaptığımız temel işlemlerden biri de ortak çarpan parantezine almaktır. Herhangi bir ifadeyi ortak çarpan parantezine almak için her terimi oluşturan ortak çarpanlar bulunur ve çarpan parantezine alınır.
ifadesinde 20, 12 ve 4 sayılarının ortak çarpanı 4’tür. Dolayısıyla bu ifadeyi 4 ortak çarpan parantezine alabiliriz:

Görüldüğü üzere bir ifadeyi ortak çarpan parantezine almak demek, o ifadenin içindeki terimleri tek tek ortak çarpana bölmeyi gerektirmektedir.
6) İçler Dışlar Çarpımı: Ortak paydalı bir kesirden ve aralarında da bir eşitlikten bahsediliyorsa içler dışlar çarpımı yapılabilir. Bunu yapmadaki amacımız kesirli ifadeden kurtulmaktır ve kpss matematik sorularında yine sıkça kullandığımız bir metoddur.



7) Oran Kavramı: Bölme olarak da tanımlanan oran işlemi şeklinde gösterilir ve x’in y’ye oranı şeklinde tanımlanır.
8) Taraf tarafa toplama: x=y ve a=b şeklinde iki ifade varsa eşitliğin her iki yanındaki terimler alt alta getirilecek şekilde toplanabilir.

9) Yok Etme Metodu: Aslında taraf tarafa toplama ile ilgili olan yok etme metodunun uygulanabilmesi için en az iki bilinmeyenli iki denklem olması gerekmektedir. İstenilen bilinmeyen yok edilmeye çalışılır. Bunun yapılabilmesi için de yok edilmesi istenilen bilinmeyenin katsayıları aynı ancak işaretleri ters yapılmalıdır.
Örnek: 2a+3b=12 iken, a+b=6 ise a’yı yok etmek için ikinci denklem -2 ile çarpılır.


b=0 bulunduğuna göre denklemlerin herhangi birinin yerine bu değer konulur; a+0=6 => a=6 değerine ulaşılır.
10) Birini Diğeri Cinsinden Yazma: a’nın b cinsinden değeri sorulursa a yalnız bırakılır


DeLi.Cocuk isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla