Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.12.2014, 22:31   #1 (permalink)
J O N
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick İnsanın Doğadan Azami Şekilde ve Doğaya Zarar Vermeden Faydalanma Yolları

Standart İnsanın Doğadan Azami Şekilde ve Doğaya Zarar Vermeden Faydalanma Yolları



Doğa, tüm insanların, çevreye zarar vermeden dengeli yaşamını sürdürmesine, uygarlaşmasına hatta sanayileşerek konforlu yaşam düzeyini yükselmesine yetecek kaynaklara ve olanaklara sahiptir. Doğadan aldığımız kadar, yine doğaya kazandırmak koşulu ile, tek yönlü yani dönüşümsüz dengeyi bozmazsak, çevreden aldığımızı yararlandıktan sonra yine aynı özellikte geri verirsek, doğal dengenin kurulmasına imkan ve zaman bırakırsak yine kendi kendini yenileyebilir, eksilen bileşenini telafi edebilir.

Basit birkaç örnekle somut hale verirsek;

a- Ormandan ağaçları orman dengesini bozmayacak şekilde yaşlananlardan kesebiliriz. Orman yangını riskini azaltabiliriz. İhtiyaçlarımız olan orman ve ağaçları özel yetiştirebilir, fazla yetişenden yararlanırız. Özel yetiştirilen yılbaşı çamları tipik örnektir.

b- Balıkları yumurtlama zamanı avlamaz, yumurtlama alanlarını korur, büyümeden ve toplu ölümlerine neden olmayan tekniklerle avlanırsak, dalyan, göl, tarla balıkçılığı gibi kültür balıkçılığı yaparak, onları kitlesel üretimle çoğaltırsak bol balık yiyebiliriz.

c- Gelişi güzel ve mevsimsiz avlanmayı önler, istediğimiz hayvanları (tavuk, sığır, koyun gibi, deve kuşu, ördek, bıldırcın, sülün, kaz, ceylan, geyik vb.) hayvanları özel çoğaltırsak artan miktarından yararlanabiliriz.

d- Orman ve meraları tarım alanı açmak için yok edeceğimize, verimli tarım alanlarını sanayi ve yerleşim yeri olarak yok etmeden tohum islahı, çevre dostu gübreleme, bilinçli sulama ile birim alandan alınan verimi artırabiliriz. Bol ürünle açlık çekmeden biz ve hayvanlar yaşamlarını sürdürebilirler.

e- Ev, fabrika veya santral için aldığımız suyu kirletmeden yada arıtarak tekrar çevreye verirsek, özellikle toksik, zehirli maddelerden koruyarak geri verirsek, aynı tatlı sudan defalarca yararlanabiliriz. Hatta suyu alıcı ortama verirken sadece kimyasal ve biyolojik yapısını değil, Jeotermal su fiziksel özelliğini (sıcaklık, bulanıklık gibi) de korunmalıdır.

f- kaynaklarından alınan suyun bir enerji-ısı-değiştirici aracılığı ile ısısından yararlandıktan sonra yine yer altına verebiliriz.

Doğal dengeyi bozmadan, ardışık öngörülmeyen zararlara yol açmadan doğal dengenin kurulmasını kolaylaştıracak yolları biliyoruz. Örnek olarak göl ve nehirlerde canlı yaşamı tehdit eden azotlu ve fosforlu kimyasal gübreler yerine biyolojik gübreleme, havadan azotlu bağlayan baklagiller gibi ürünleri dönüşümlü yetiştirme, ürün atığını tarlada yakma yerine toprakla karıştırma, zehirli ve toksik boyar maddeler yerine doğal boyama ya da genlerle (renkli pamuk, mısır yetiştirme gibi) değişiklik yaparak özel yetiştirme, toksik maddeyi suya verme yerine ondan kurtararak verimi artırma bilinen yollardır. Özetle tüketmeden, tahrip etmeden kullanmalı, verimi ve ürünü artırarak artandan yararlanmalıyız yani doğa ile birlikte çalışmalıyız.

__________________

''Close Your Eyes''

J O N isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla