Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.01.2015, 11:43   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Anoreksiya İle Bulimia Arasındaki Farklar

Anoreksiya İle Bulimia Arasındaki Farklar
Her ikisi de birer yeme bozukluğu türü olan anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza hastalıkları sıklıkla yan yana telaffuz edilir ve birbirleriyle karıştırılırlar. İki alt tipi olan anoreksiya’nın bir tipinde kişi kendine yemekle ilgili kısıtlamalar getirirken diğer tipinde aşırı yeme nöbetlerinin ardından pişmanlık duyup alınan kalorileri geri çıkarmak için çeşitli yöntemler uygular. Her iki rahatsızlıktan muzdarip olan kişilerin de uyguladığı bu yöntemler yedikten sonra kusmak, ishal yapıcı veya idrar söktürücü ilaçlar kullanmak gibi şeylerdir. Anoreksiya ile bulimia arasındaki farklar çok belirgin değildir; ancak anormal miktarda yemek yeme eğilimine bulimia’dan muzdarip olan insanlarda daha çok rastlanır.
Anoreksiya yaşamın içinde bir bütün olarak yer alırken bulimia çoğunlukla dönem dönem tekrar eden bir rahatsızlıktır. Bulimia’ya yakalanan kişiler genellikle daha dışa dönük yapıdadırlar ve yardım almayı reddetmezler, anoreksik hastalar ise kilo alacakları korkusuyla tedavi olmayı reddedebilirler. Sürekli kendini kusmaya zorlama eğilimi bulimik insanlarda bir noktadan sonra alışkanlık haline gelir. Ayrıca bulimik’lerde doyma hissi veren merkezlerde bir sorun olabileceği düşünülmektedir; çünkü bu kişiler doyduklarının farkına varmayabilir, kısa aralıklarla tekrar tekrar bir şeyler yiyebilirler. Anoreksiya’da ise yemek yiyememek veya yediği takdirde kendini kusturmak söz konusudur.
Anoreksiya hastalığında genellikle sinirsel kökenli bir iştah yoksunluğu, çok daha yaygın olan bulimia hastalığında ise çok miktarda yiyeceği büyük bir hızla tüketip ardından yenilenleri vücuttan atma çabaları görülür. Her iki durumda da beden algısında bozukluk vardır; kişi normal kilosunda veya onun altında olsa bile yeterince zayıf olmadığını düşünür.
alıntı

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla