Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.01.2015, 17:49   #1 (permalink)
Papatya

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması

Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması
Yemek yerken, nefes borunuza yiyecek kaçırdıysanız kısa bir süreliğine nefes alma problemleri yaşayabilirsiniz. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, morarma ve nefes alamama gibi sorunlar yaşıyorsanız biraz daha ciddi bir durum yaşayabilirsiniz.

Nefes borusuna yiyecek kaçınca ne yapılmalıdır?

Genelde küçük çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durum olan, nefes borusuna yiyecek kaçırmak önemli bir sağlık problemidir. Pek çok hasta bu durumda hayatını kaybetmektedir. Bu tip durumlarda yapılan işlem, hemen ağzın içinde olan yiyeceklerin çıkarılmaya çalışılmasıdır. Bu hareket ile farkında olmadan büyük parçalar soluk borusuna doğru itilir. Ağzın temizlenmesi işlemi soluk borusuna kaçmamış yiyecekler için yapılabilir. Kısmi tıkanmalarda hasta öksürür fakat bilinci yerindedir. Böyle durumlarda hastaya müdahale edilmez, öksürmesi istenir. Tam tıkanma durumunda, hasta nefes alamaz, rengi mordur ve konuşamaz. Bu durumda Heimlich manevrası denilen bir teknik uygulanmalıdır. Öncelikle hasta ayakta ya da oturur pozisyonda tutulur. Bir elle göğüs öne doğru eğilir.

Diğer el ile sırtta kürek kemikleri arasına sert bir şekilde 4-5 kez vurulur. Tıkanıklık açılmazsa, Heimlich manevrası uygulanır. Hastanın arkasına geçilir ve elin baş parmağı midenin üst kısmına yumruk şeklinde koyulur. Diğer el, yumruk yapılan eli kavrar. Kuvvet uygulanarak arkaya doğru bastırılır. Bu harekete yabancı cisim ya da yiyecek çıkana kadar devam edilir. Tıkanıklık devam ederse sırta vurulma işlemi yapılır sonra tekrar Heimlich manevrasına dönülür. Bu durumda sağlık merkezlerinden yardım istenir. Kuvvetli aspirasyon işlemi uygulanabilir.

Boğulma yaşanabileceğinden hızlı hareket etmekte fayda vardır. Bazen nefes yolu açılsa bile akciğerlerde loblara kadar inen yiyecek parçaları orada ki lobu söndürerek ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bebeklerde nefes borusuna yiyecek ya da cisim kaçması halinde, bebek kolunuzun üstüne yüzü koyun yatırılır. Bebeğin çenesi kavranır ve 4-5 kez bileğin iç kısmı ile kürek kemiklerinin ortasına sırttan vurulur. Dışarı çıkmayan cisim ve yiyecek varsa karına baskı uygulanır. 112 acil servis aranır.

Yemek yerken konuşmamak, hızlı yememek, öksürmemeye dikkat etmek soluk borusuna yemek kaçmasını engelleyecektir. Yemek yerken soluk borusuna yiyecek kaçması durumunda sakin olun ve hızla müdahale edin. 112 acil servisi arayarak yardım isteyin.

alıntı

Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla