Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.01.2015, 20:57   #1 (permalink)
Asi Ruh
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Değirmen Nedir? Değirmen Ne Demektir? Değirmen Sözlük Anlamı Hakkında Bilgi Nedir?



Değirmen Nedir? Değirmen Ne Demektir? Değirmen Sözlük Anlamı Hakkında Bilgi Nedir?

Değirmen Nedir: Birbiri üzerinde dönen taş ya da çelik gibi sert cisimlerden yapılmış, türlü maddeleri ezen, parçalayan ufalayan ya da toz haline sokan irili ufaklı mekanizmalara verilen ad.Değirmenlerde esas ters yönde dönebilen iki yüzey ile bu iki yüzeyi döndürebilen kuvvettir. Bu iki yüzeyin arasına, un haline getirilecek küçük tanecikler halindeki cisimler konur; bu iki yüzeyin devamlı döndürülmesi ile taneciklerden un meydana gelmiş olur.



Değirmenler, kendilerini döndüren kuvvetlerle kuruluş amaçlarına göre gruplara ayrılır:

1 - Çevirici kuvvetlere göre değirmenler şu gruplara ayrılır :
a); El değirmenleri: Evlerde bir kişi tarafından elle kolayca çevrilebilen küçük değirmenlerdir. Kahve, Şeker, Karabiber v.s. gibi maddeleri toz haline getirmek için kullanılır.
b) Hayvan değirmenleri: Bunlar çoklukla yavaş dönebilen yağ değirmenleridir. Tek ya da çift koşulmuş hayvanlarla çalışır.
c) Su değirmenleri: Akarsu kuvvetlerinden faydalanmak suretiyle meydana gelen değirmenler, Akarsu, türbinlerin ya da su dolaplarının üzerime dökülerek değirmeni çevirir. Suyun çevirebildiği taş çiftine göre (bir taşlı, üç taşlı değirmen) adları ile anılırlar. Çoklukla hububat öğüten köy değirmenleri bu tip değirmenlerdir.
d) Yel değirmenleri: Rüzgarları sürekli olan yüksek sırtlara kurulu olan değirmenlerdir.Değirmen taşlan, rüzgârla dönen büyük pervanelere bağlıdır. Bu düzenekle, pervane döndükçe değirmen taşları da dönerek aralarına konan cismi öğütürler.
e) Motorlu ve buharlı değirmenler: Bunları: hareket ettirici kuvvetleri, ya buhar makineleri ya da elektrik motorlarıdır. Çoklukla karışık yapıda olduklarından bu tip değirmenler, fabrika adı ile anılır: Un fabrikası, yağ fabrikası.
II - Yaptıkları işlere göre değirmenler şu gruplara ayrılırlar:
a) Yağ değirmenleri: Bunlar, yağlı meyve ve tohumların ezilmesinde çalıştırılan düz, sert bir yüzey üzerinde dikine dönen taşlardan ibarettir. Fakat aynı zamanda, sıkılarak süzdürme tertibatını da ihtiva ederler.
b) Tuz, kömür, taş ve kütük değirmenleri: Bunlar ,şeker ve kâğıt fabrikaları kömür ve tuz ocakları gibi sanayi tesislerinde bulunması gerekli araçlar olduklarından ve imalâtların belirli safhalarından rolleri olduğundan, başlı başına değirmen sayılmazlar.
c) Hububat değirmenleri: Hububat öğütme için kullanılan değirmenlerdir, öğütme organları taş ya da çelikten olabilir. Taşlı hububat değirmenleri, köylerde, kasabalarda buğday, arpa v.s. öğüten değirmenler halindedir. Buğdayı temizleyerek öğüttüğü sırada unlan bölümlere ayırdığı için, önemi olan çeşitli kısımlardan meydana gelmiştir. Başlıca bölümleri şunlardır: a) Hububat temizleyen kısımlar (Kalburlar, taş ayırıcılar, buğdayı büyüklüklerine göre ayırıcılar, soyucular, toz fırçalar, yıkayıcı ve kurutucu tertibat, b) Hububatı öğüten kısımlar (bunlar, birkaç silindirden ibarettir), c) Unu ayıran ve tasnif eden kısımlar (Eleklerden ibarettir.)

Asi Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla