Konu: Mektup Roman
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.02.2015, 22:32   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Mektup Roman

Mektup Roman

Mektup roman, bir roman tarzıdır.

Böyle romanlar bir dizi mektuplardan oluşurlar. Mektuplardan oluşan bu tarz romanın doğuşu ile ilgili iki teori vardır.

Avrupa Edebiyatında bu türün ilk örneklerinden biri Letters of a Portuguese Nun olmuştur (1669) İngiliz yazar Aphra Behn'sin Love-Letters romanı da bu tarz ilk romanlardan biridir (1684).

XVIII yüzyılda Fransa'da böyle romanları Montesquieu, Jean-Jacques Rousseau ve diğerleri yazmıştır. Fransız ordusunda general olan Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos 1782 tarihinde yayınlanmış "Les Liaisons Dangereuses" romanı esasında, 1988 yılında ABD İngiltere ortaklığı ile Tehlikeli İlişkiler filmi yapılmıştır.

Almanya'da ise bu tarz romanların XVIII yüzyılda en başarılı yazarı Johann Wolfgang von Goethe olmuştur. Onun Die Leiden des jungen Werthers romanı mektup tarzındaki ilk romanlardan biridir.

Rus edebiyyatındaysa, Fyodor Dostoyevski'nin İnsancıklar romanı mektup roman tarzında kaleme alınmış bir romandır (1846).

Türk edebiyyatında da birçok yazar tarafından bu tarz denenmiştir. Halide Edip Adıvar’ın Handan ve Reşat Nuri Güntekin’in Bir Kadın Düşmanı eserleri bu tarz eserlere ait ola bilir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla