Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.12.2012, 20:04   #1 (permalink)
Jaqen
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Mars Gezegeninin Görüntüsü

MARS GEZEGENİNİN
GÖRÜNTÜSÜ


Mars -Yer uzakligi sabit degildir. Bu uzaklik 55 ile 102 milyon km arasinda degisir. En kisa uzakligin meydana geldigi konumlarda Mars’in bize daha parlak ve daha buyuk gorunecegi aciktir.
1809 yilinda ilk kez sari Mars bulutlari gozlendi. Mars’i ekvatora yakin bir cizgi ile ikiye boldugumuzde bu cizginin guneyinde kalan bolgenin ortalama yuksekligi kuzeydekine gore daha fazladir. Bunun en onemli sebeplerinden biri Mars’in sahip oldugu kabugun kalinliginin guney de daha fazla olmasidir.
Mars yuzeyinde Yer' e gore cok buyuk yanardaglar vardir. Mars yuzeyinde carpisma sonucu olusmus cok sayida krater vardir. Bununla birlikte bu kraterler guney yarim kurede, kuzeye gore cok daha fazladir. Mars uzerindeki sari bulutlar genellikle parlak materyal icerirler. Parlak materyal demirin oksitlenmesi ile olusmaktadir. Mars ta gokyuzu genelde kirmizi gozukur. Mars atmosferinde yuzeyden 60 km yukseklikte CO2 bulutlari, 50 km yukseklikte toz bulutlari, 25 km yukseklikte ise kucuk buz kristallerinden olusan su bulutlari vardir.
Mars atmosferinin kimyasal bilesimi soyledir: %95 CO2, %2.7 N2, %1.6 Ar, %0.13 O, %0.03 H2O. Mars yuzeyinin ortalama sicakligi 218 0 K. Bu yuzden atmosferde az miktarda bulunan su kati halde ya yuzeyde yada yuzeyin altinda bulunur.
Mars yuzeyinde yapilan birtakim deneyler sonucunda Yerdekine benzeyen karbon yapili bir yasam olmadigi ortaya cikti.

Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla