Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.05.2015, 00:16   #2 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Nohut Nasıl Yetiştirilir - Nohut Hakkında

Nohut Nasıl Yetiştirilir - Nohut Hakkında



Öncelikle nohut günlük hayatımızda devamlı kullandığımız bir bakliyat türü olan besindir. Yemekler’de, tatlılarda, mezelerde ve bir çok gıda sektöründe kullanılmaktadır. Tarlalar’da yetişen kısa boylu bitkinin tohumu olmakla birlikte bu bitki 50 – 60 cm boyunu geçemez.

Bitkinin dallarında yere doğru süzülmüş yeşil kapsüle benzer bir kabuğun içindedir ve bu kabuk sert olmamakla birlikte basitçe açılarak içinde nohutu çıkartabilir siniz. Büyük şehirlerde pek rastlanmasada Akdeniz ve iç Anadolu’da tarlalarda hasat zamanı taze yeşilken tüketilmektedir.

Taze yeşilken çok tüketildiğinde isal e yol açar ve mideyi bozar, kuru yendiği zamanda fazlaca gaz çıkarmanıza neden olur. İnsanlar nohutu yemeklerde kullandıklar zaman gaz yapar buda nohutun haşlandıktan sonraki üst zarından kaynaklı olduğu klinik raporlar ile ispat edilmiştir. Notulu bir çok yemek çeşiti vardır en çok bilinen klasik etli nohut yemeği ile ilk başı çeker ve genelde pilavlı sofralarda eksik edilmez.
Nohutun dünya üzerindeki bilinen tanımı ise; “Cicer arietinum”, baklagilleri “Fabaceae” familyasının Faboideae alt familyasına ait Cicer cinsinden bir baklagil türüdür.
Nohut sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan, Türkiye’de boyu 50 – 60 santimetreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.
Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Anadolu’da kıraç alanlarda yetiştirlir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.
Yaprakları 5 – 15 mm büyüklüğünde ve tomurcukları 30mm’ye kadar uzayabilir. Tohumları kurumadan yeşil olarak da yenebilir. Kurutulmuş nohut birçok yemekte kullanılır.
Tarihçesi; Anadolu’da nohut 8000 yıl önce yetiştirilirdi, oradan Akdeniz’in etrafına ve Hindistan’a yayılmıştır. Yabani nohut türünden bütün kültür nohutlarının gelişmiş olduğu düşünülür.



Nasıl yenilir; Nohut bugün genelde kuru halde ya da konserve olarak satılır. Kuru nohutları yemek için kullanmadan evvel 12-24 saat suyun içinde bırakmak gerek. Nohut yemeğinin hafif gaz yapıcı bir etkisi vardır. Kış mevsiminin uzun geçtiği bölgelerde kırsal kesimde çok kullanılır. Etli nohut yemeğinin yanı sıra değişik yemeklerde de kullanılır. Çok besleyici özelliği vardır. Bazı yörelerde (Ör. Malatya)çok az bilinen küçük ve renkli cinsleri de yetiştirilip özel yemeklerde kullanılır.

Türkiye’de ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılır. Köylerde nohut bir gece önceden ıslatılarak metal tepsilerde tula birlikte kavrularak da yenir.
Nohut özellikle Arap mutfağında çok kullanılır. Ezilmiş nohutlardan ve tahinden humus yapılır.
En çok üretildiği ülkeler Türkiye, Kuzey Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya ‘dır.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla