Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26.05.2015, 14:03   #1 (permalink)
Ada
Siyahı da Gökkuşağından Dışlamadılar mı?

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yeni Narkolepsi Nedir? ve Narkolepsi Tedavisi Hakkında Bilgiler

Narkolepsi Nedir? ve Narkolepsi Tedavisi Hakkında Bilgiler




Narkolepsi aniden uykuya dalma hastalığı olarak özetlenebilir. Filmlerde gördüğümüz, beklenmedik bir anda derin uykuya geçen karakterler aşağı yukarı gerçeği yansıtmakla birlikte narkolepsinin ilaçla büyük oranda tedavisi mümkün.
Narkolepsi ilk olarak 1880 yılında Jean-Babtiste Gelineau tarafından nörolojik bir uyku bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Bu uyku bozukluğunda kişi gün içinde 15 dakika ile 1 saat arasında sürelerde, tekrarlayan şekilde, kontrol dışı uykuya geçer.

Narkolepsi belirtileri genellikle 15-30 yaş arasında ortaya çıkmaktadır ve en sık görülen belirtiler gündüz saatlerinde uyuklama, katapleksi (kasların sertleşmesi), uyku paralizi ve uyku halüsinasyonlarıdır.


Gün içinde uyku hali: Gece uyku yeterince alınmış olsa bile gün içinde karşı konulamayacak oranda uyuma isteği.
Katapleksi: Korku, öfke ya da kahkaha atarken bir anda kasların sertleşmesi ve güçsüzleşmesi. Kısa süreli ani bir atak olarak görülür.
Hipnogojik uyku paralizi: Uykuya dalarken kısa süreli paralize olma hali. Atak şeklinde oluşur.
Hypnopompic halüsinasyonlar: Tam olarak uyanmadan önce oldukça gerçekçi, görsel ve işitsel halüsinasyonlar.
Hastalığın sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte son yıllarda yapılan çalışmalardan bazıları beyinde hipokretin eksikliğinin narkolepsi ile sonuçlanabileceği yönünde sonuçlara sahip. Bu araştırmalar narkolepsi’nin tedavisi için belirleyici bir rol oynuyor. Örneğin hastalığın tedavisi için yeni hipokretin hücreleri kullanılarak uyku düzeninin normale dönmesini sağlamak henüz araştırma aşamasında olsa da çok uzak olamayan bir zamanda uygulamaya geçebilir.
Narkolepsi’nin diğer bir nedeni de genetik. Ayrıca bazı araştırmalar narkolepsi hastalarının beyinlerinde nöronal dejenerasyona yol açan gliozis belirtilerinin görüldüğünü ortaya koymakta. Bu nöron kayıplarının nedeni kesin değil fakat bağışıklık sisteminin çeşitli dış etkenlere (örneğin çevre kirliliği nedeniyle havada bulunan toksinlere) karşı korunma sağlamaya çalışırken bu nöronlara ataklar gerçekleştirdiğine inanılıyor.
Narkolepsi Tedavisi

Narkolepsi tedavisi için kesin bir yöntem bulunmamaktadır ancak ilaç tedavisi ile belirtiler kontrol altına alınabilir. Genellikle anti depresanlar ile uyku paralizi, halüsinasyonlar ve kasların güçsüz düşmesine neden olan katapleksi kontrol altına alınır ve metilfenidat (Ritalin), dextramphetamine (Dexedrine) veya pemoline (Cylert) gibi ilaçlarla gün içinde konsantrasyon sağlanır, dikkat arttırılır.
Yatağa girmeden 3 saat önce yapılan düzenli egzersizler, akşam olduktan sonra kahve ve diğer kafeinli içeceklerin tüketilmemesi, planlanmış düzenli öğle uykuları, özellikle akşamları hafif yemekler narkolepsi tedavisine yardımcı uygulamalardır.

Ada isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla