Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.06.2015, 13:40   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Motosiklette Vites Nasıl Değiştirilir?

Motosiklette Vites Nasıl Değiştirilir?



Motosiklet kullanmak zor olmakla birlikte bir tutkudur. Yeni araç öğrenenlerin en büyük sorunlarından biri durmadan vites değiştirmektir. Bu yüzden artık otomatik vitesler yaygınlaşmaya başlamıştır. Otomobillerde 4 teker üzerinde iken zor olan vites değiştirme, motosikletlerde 2 teker üzerinde iken daha da zordur. Hem dengeyi sağlayabilmek hem de vites, debriyaj ve gaz kombinasyonunu doğru yapmak zordur. Ancak zamanla kullanımın artması sonucunda tecrübenin ilerlemesiyle vites değiştirmek bir rutin haline gelir ve kolaylaşır. Doğru vites geçişlerini yapmaz iseniz, özellikle vites düşürmelerini kötü yaparsanız motosikletinizin motor şanzımanına ciddi hasarlar verebilirsiniz.

Motosiklet şanzımanı, arabanınkine göre farklıdır. Şöyle ki; 1 ile 2 arasında boş vites (N) vardır. 2 den sonra 3-4-5 diye motorun vites sayısına göre gidebilir. Vitesler arasında merdiven ilişkisi vardır, yani arabada olduğu gibi 2 den 4 e, 3 ten 5 e yükseltemeyiz. 5. Vitese çıkmak istiyorsak mecburen 2-3-4-5 yapmalıyız. Aynı şekilde vites düşürürken de geçerli bir durumdur.

Motosikletlerdeki vites sıralaması şu şekildedir;

1 – BOŞ (N) – 2 – 3 – 4 - 5

Peki motosiklette doğru vites atmak için neler yapmalıyız?
  • Motosikletler sol elimizin altındaki manet debriyaj, aynı şekilde sol ayağımız altındaki vites pedalı ile kombine hareketle vites değiştirilir.
  • Vites değiştirmek için debriyajı çekip vitesi yükseltip veya düşürdükten sonra, debriyajı yavaş yavaş bırakarak yavaşça gaz vermek daha iyi vitesi geçişi yapmayı sağlayacaktır.
  • Vites pedalını ayağımızla yukarı doğru çekersek, vites kademesini arttırmış oluruz.
  • Vites pedalını aşağıya doğru itersek, vites kademesini düşürmüş oluruz.
  • Motosikletimizi boş viteste (N) çalıştırırız.
  • Motosikletimiz boş viteste (N) olduğundan dolayı, 1. Vites ile kalkacağımızdan debriyajı çekip vites pedalını aşağıya doğru basarız.
  • Motosikletimiz hareket ettikten sonra 2. Vitese atmak için, debriyaja basıp vites pedalını sertçe yukarı çekeriz. Bu durumda motor hareket halinde iken boş vitesi (N) atlayıp doğrudan 2. Vitese geçer.
  • Daha sonra ki vitesi yükseltmek için pedalı yukarı çekerek, vitesi düşürmek içinse pedalı aşağıya doğru iterek yapabiliriz.
  • Motosikletimizi sadece 1. Viteste durdurabileceğimizden dolayı durmadan önce vitesleri birer kademe olarak küçültmemiz gerekir. Yüksek viteste durursanız viteslerin sonradan 1. Vitese düşmesi zorlaşacaktır.
  • Vites geçişlerinde motor devrini iyi ayarlamak gerekir, aksi halde motor tekleyerek dengenizi bozabilir.
  • Vites küçültürken motor devrini azaltmak için biraz fren basmamız yararlı olabilir.
  • Üst tarafta da yazdığımız gibi vites geçişleri birer birer olmalıdır. Bu konuda motosikletinizi zorlayarak motor şanzımanını bozmamanızı öneririz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla