Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.06.2015, 09:15   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Film Müziği Nasıl Yapılır?

Film Müziği Nasıl Yapılır?


Bir film için özel olarak hazırlanmış ve filmdeki sahnelerde anlatımı güçlendirmek amacıyla ve çoğunlukla film ile bütünlük içinde yapılan müziğe film müziği denmektedir.

Sinema sektörünün gelişmesiyle beraber bu sektörün içinde yeniliklerde ortaya çıkar ve film müzikleri de gelişme gösterir. 1895 yılında İngiltere' de ilk film gösterimlerinde filme piyano eşlik etmiştir. Sessiz filmler müzikli olarak hazırlanmaya başlamıştır. Ticari kaygılar her ne kadar ön plana çıksa da asıl amaç filmin konusunun müzik ile akıcılığını ve sürekliliğini sağlamaktır. Çünkü müzik ne kadar iyi ise seyirci üzerindeki etkisi o kadar büyük olur. Her filme hatta filmlerdeki karakterlere bile özel müzikler yapılmaya başlanmıştır. Buradaki amaç ise görsel anlatımı pekiştirmektir. Film müziği söz içermez. Söz olduğu zaman şarkı olur. Filmin içinde çalınan bir şarkı olarak kalır. Film müziğinin ise senaryo ile bütünlük içinde olması gerekir. Film müziği şarkı biçimine üzerine söz yazarak dönüştürülebilir. Film müziği yapmak detaylı bir iştir. Her müzisyen film müziği yapamaz. Yapabilmesi için sinema içinde kullanılan teknik bilgilere hâkim olması, filmleri iyi gözlemlemesi ve çok izlemesi gerekir. Bütün müzik aletleri ile ilgili bilgi sahibi olunmalı, enstrümanları tanımalıdır.

Film müziği yapabilmek için ön hazırlık mutlaka gerekir. Yapım şirketiyle anlaştıktan sonra yönetmen ile birlikte film izlenerek çalışmaya başlanır. Yönetmen ile iyi iletişim kurulmalıdır. Yönetmenin tam olarak ne istediğini anlamamız gerekir. Yönetmen müziğin nerede başlayıp nerede biteceğini ve ne tarz bir müzik istediğini sizinle paylaştıktan sonra artık stüdyoya girebilirsiniz.

Stüdyoda nasıl bir müzik yapacağınıza karar verin. Film müziğinin ilk olarak jenerik müziğini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bestelenen jenerik müziği genellikle film içinde birçok versiyonuyla beraber kullanılır. Bu nedenle çok vurucu ve dikkat çekici olmalıdır. Film müziğinde yüzlerce beste yapılmaz, bu kabul gören bir durum değildir. Yapılan beste birçok formda ve farklı farklı enstrümanlarla sahneye veya karaktere yönelik çeşitlendirilir. Uygun sahnede ve doğru zamanda kullanılması çok önemlidir.

Stüdyoda bilgisayarlı bir ortamda piyano eşliğinde akan görüntüyle senkronize bir şekilde yapılan beste uygulama aşamasında geçersizdir. Birçok deneme yaptıktan sonra hangi enstrümanlarla kullanılacağı belirlenir. Kullanılan bilgisayar programı aracılığıyla kayıtları yapabilirsiniz. Akan görüntünün üzerine müziği ekleyebilirsiniz. Filmin başarısında film müziğinin katkısı oldukça fazladır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla