Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.06.2015, 11:14   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Solfej Nasıl Öğrenilir?

Solfej Nasıl Öğrenilir?


Şarkı söyleme sistemi olarak tanımlanabilen solfej için, bir müzik parçasınının notalarını okumak ya da çalmak gibi diyebiliriz. Müzik paçraları notalar ve ritmik değerleri ile ifade edilir. Solfej notaları ise eminim ki hiçbirimize yabancı gelmeyecektir: evet bunlar "Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do".

Solfej eğitimi kulak eğitimi, ritim, deşifre, dikte gibi çalışmaları kapsar. Ayrıca akor çözümlemesi ve anahtar okuma bölümlerini de içerir. Konservatuarlarda okuyan öğrenciler için çok önemli bir ders olmakla beraber şan eğitimi alan veya sesini kullanan herkes için oldukça faydalıdır.

Böyle bir eğitime sahip olduğunuz zaman, şarkıyı öğrenmeniz de söylemeniz de daha da kolaylaşır. Sesini kullanan kişi, şarkıyı daha önceden duymasına gerek kalmadan sadece notalara bakarak söyleyebilir veya performans sırasında hatırlamak notaları önünde tutarak kullanabilir. Solfej egzersizlerinin, aynı zamanda sizin ritim duygunuzu da geliştirdiği söylenir.

Peki solfeji nasıl öğrenebilirsiniz? Konservatuardaysanız, zaten solfej zorunlu ders olarak karşınıza çıkmaktadır. Eğer değilseniz, az çok solfejin ne olduğunu anlamak için internetten videolara ve yazılı kaynaklara ulaşabilirsiniz. Hem Türkçe hem de İngilizce olarak bu konuda kaynaklar bulmak mümkün olsa da karışık gelecektir. Öğrenmenin en iyi yolu ise, size yakın iyi bir müzik kursu bulup, profesyonel hocalardan ders almaktır. Bir müzik eğitimin parçası olarak solfej eğitimini almak, örneğin şan eğitimiyle beraber, sizin için çok daha faydalı olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla