Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.06.2015, 11:42   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Chillout Müzik Nedir?

Chillout Müzik Nedir?


Müzik, birçoğumuzun hayatının vazgeçilmez bir unsuru; tek başlarına sadece birer sesten ibaret olan notaların birbirleriyle bütünleşip ruh halimizi birebir etkileyen sanat eserlerine dönüşmesi ise gerçek bir mucize. Müzik başlı başına sihirli bir olgu ve yüzlerce farklı kategoride incelenebilme yetisine sahip. Geniş kitlelerce sevilen ve dışarıda gezerken ya da evimizde otururken illa ki haşır neşir olduğumuz bir türü var ki, müzik literatüründe "Chillout" adıyla anılıyor.

Peki, nedir Chillout müzik; biraz tanımından ve tarihinden bahsedelim. Aslında bahsettiğimiz Chillout müzik, bir elektronik müzik çeşididir. Adını, İngiliz sokak jargonunda rahatlamak anlamına gelen "Chill" sözcüğünden alır. Chillout müzik 90'ların başı ve ortalarında, gece kulüplerindeki dansçıların dans pistinde çalan daha vurgulu ve hızlı tempolu müziklerden sonra rahatlayabilmesi için "chill odası" denilen yerlerde çalınmaya başladığında hayat bulmuştur.

Chillout müziğin yakından ilgili olduğu birkaç tarz vardır ki bunları ambient, trip hop, nu jazz ve ambient house olarak isimlendirebiliriz. Aslında genel olarak Chillout, düşük tempolu birçok elektronik müzik türüyle yakından akrabadır. Chillout'ta kullanılan başlıca entrümanlar synthesizer (kaba tabirle bir nevi elektrikli piyano), drum machine (bir nevi elektrikli bateri), rhodes piyano, gitar, saksafon ve flüttür. Bahsettiğimiz bu müzik aletlerinin hoş birleşiminden ortaya çıkan o yavaş tempolu müzik bütün gerginliğinizi alacak ve zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacaktır.

Aslında Chillout tarzı müzik, hayatımızın çok içinde. İsim olarak kimilerimize uzak gelse de her gün çoğu yerde maruz kaldığımız bir tarz. Pazar sabahları güzel bir yere kahvaltıya gittiğimizde, katıldığımız iş yemeklerinde, alışveriş merkezlerindeki nezih mağazalarda ve kokteyllerde kulağımıza çalınan o rahatlatıcı ve dingin müziğin ta kendisidir Chillout müzik.

Chillout icra edenlerden bahsedersek eğer, akla gelen ilk isim Café del Mar olacaktır. Café del Mar aslında bir kayıt şirketi ve ismi 1980'lerde İbiza, San Antonio'da açılan bir bardan ileri geliyor. Dünyada geniş kitlelerce sevilmiş birçok Chillout derlemesi bulunan Café del Mar, bu derlemeleri hazırlarken Pat Metheny, A.R. Rahman, Moby, Jean Michel Jarre, Chicane, Underworld ve Thomas Newman gibi birçok ünlü isim ve grupla da çalışmıştır.

Kafede, yemekte, televizyon izlerken ya da alışveriş yaparken; kısacası hayatımıza aslında fazlasıyla entregre olmuş bu türe biraz daha yakından bakmak belki de bizlere yeni bir şeyler katacaktır ya da en azından ortama yaydığı o huzur sayesinde bir nebze de olsa gergin sinirlerimizi gevşetebilmemize yardımcı olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla