Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.06.2015, 12:15   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Minör Nedir?

Minör Nedir?


Küçük anlamına gelen minörün müzik için ifadesi küçüklük veya büyüklük değildir. Minörü incelemek için önce birkaç küçük bilgi vermek gerekir. DO - RE - Mİ - FA - SOL - LA - Sİ olmak üzere 7 notamız mevcuttur. Fakat gitar ya da bağlama olsun birçok müzik aletlerimizde 7 perdeden sonra notaların tekrarlanmadığını görürüz. Bu durumu da ara seslerle izah etmek gerek. Diyez(#) ve Bemol(b) olmak üzere iki adet ara sesimiz vardır. Bu ara sesleri ise diyeze +1 bemole de -1 diyerek netleştirebiliriz. Mesela gitarı elimize aldığımızda (Fa #), Fa'nın bir sonrasındaki notaya basarak elde ederiz. (Sol b) bulmak istiyorsak da Sol'ün bir gerisindeki notaya basarız. Gitarı ele aldığımız için Fa'nın bir sonraki notası ile Sol'ün bir önceki notası aynı nota, peki ne zaman diyez, ne zaman bemol diyeceğiz? Sanırım buna cevabı çaldığımız müzik verecek, yani Fa'dan sonra basıyorsak Fa diyez, Sol'den sonra basıyorsak ise Sol bemol diyeceğiz ve artık biz bu diyez ve bemollü notalara yarım nota olarak adlandıracağız.

Yarım sesleri gitar üzerinden konuşalım. En kalın telimiz Mi ye akortlu olsun. Bu durumda en üst tele boş vurduğumuzda Mi sesini elde ettik. Entonasyon ayarımız var ise on ikinci perde ye bastığımızda ise yine Mi notası olduğunu göreceğiz. Demek ki gitarda 12 tane sesimiz varmış. Bunlardan 7 tanesi natürel yani bildiğimiz sesler olduğuna göre 5 tane de yarım sesimiz mevcut. O zaman 2 notanın diyezi ve 2 notanın da bemolü yok. İşte bu notalardan bahsedecek olursak diyezi olmayan iki notamız Mi ve Si'dir. Bu durumda sizinde artık bildiğiniz gibi Fa ve Do'nun da bemolleri eksiktir.

Minör ayrıca bir gam çeşididir. Gama uyumlu notalar dizisi denilir. Yani arada bozuk sesler olmamasıdır.Minör genellikle duygusal şarkılarda kullanılan gam çeşidiyken Majör de hareketli şarkılarda kullanılan gam çeşididir.

Minör gamını bir formül gibi hayal edin.

Bir tam ses - bir yarım ses - bir tam ses - bir tam ses - bir yarım ses - bir tam ses - bir tam ses.

Gitar üzerinden bir minör gamı bulalım. Başlangıç notamız La olsun.

La ->tam ses -> Si ->yarım ses ->Si # ( Gitarda Si Diyez olmadığı için bu notamız Do.) Yani;

La ->tam ses -> Si ->yarım ses ->Do ->tam ses ->Re ->tam ses->Mi ->yarım ses->Mi # (Gitarda Mi # olmadığı için bu notamız Fa.)

La ->tam ses -> Si ->yarım ses ->Do ->tam ses ->Re -> tam ses->Mi ->yarım ses->Fa->tam ses->La

La'dan La'ya bir oktav çalıp La minör gamını bulduk. La minör gamı diyez ve bemol almayan bir gamdır.

Peki İlgili Minörü Nasıl Bulacağız?

Majör gamın 6. sesi ilgili minör gamıdır. Minör gamın 3. sesi ilgili majör gamıdır. Yukarıda La minörün 3. sesi Do'dur, ilgili majörü Do majördür. Bir şarkı arızasız notalara sahipse bu şarkı La minör ve Do majörden birisi ile yazılmıştır. Hangi gamla yazıldığıysa bu şarkının son notası devreye girer. Son nota La ise La minör, Do ise do majördür.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla