Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.06.2015, 12:08   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Keman Nasıl Çalınır?

Keman Nasıl Çalınır?


Duyguları dile getirmenin birçok yolu vardır. Kimisi yazarak, kimisi resim yaparak, kimisi bir enstrüman çalarak kendisini daha iyi ifade ettiğini düşünür. Siz de kendinizi bir müzik aleti çalarak daha iyi ifade edeceğinizi düşünüyorsanız ve örneğin keman çalarak müziğe bir giriş yapma niyetindeyseniz bu yazı size yol gösterici nitelikte olabilir.

Bir eğitmen eşliğinde öğrenmeniz gereken kemanı, öncelikle doğru tuttuğunuzdan emin olmalısınız. İlk aşama, kemanın yayını doğru tutmayı öğrenmektir. En ideal öğrenme şekli, topuk kısmını yayın üzerine koyup mümkün olduğunca yayın tamamını kullanmaktır. Sonrasında kişi notaları öğrendikçe keman üzerinde bunun uygulaması yapılır. Ayrıca kemanda baskılar da önemlidir. Baskılar yapılırken bilek dönük, basışlar dik olmak zorundadır.

Kemanı diğer müzik aletlerinden daha zor kılan, perdesiz bir enstrüman olmasıdır. İyi bir kulağa sahip olmak, keman çalabilmenin birinci koşuludur. Sonrasında da kişinin enstrümanı sevmesi, pratik zekasının olması ve disiplinli bir çalışmayla sık sık tekrar yapması gerekir. Yani ilerleme, tamamen kişinin kendisiyle ilgilidir. Ne kadar çok çalışılır ve kemana ne kadar çok kaliteli zaman ayrılırsa başarıya o kadar çabuk ulaşılır.

Keman, sol ele alınarak yere paralel şekilde tutulmalıdır. Sağ el ile de arşeyi alıp topuk kısmını çok eğmeden telin üstüne koyup yere paralel tutmak gerekir. Yay ise çok bastırmadan çekme pozisyonunda çalınabilir.

Keman çalmaya küçük yaşlarda başlayanlar için de kendilerini geliştirme yöntemleri bulunmaktadır. Öncelikle keman tutuş ve notalar öğrenilmelidir. Yeterli seviyeye gelindiğinde her eser çalınabilir. Yalnız, bu süre içerisinde günde en az bir saat çalışılmalı, parmak egzersizleri yapılmalı ve yay tekniğini geliştirme çalışmalarına önem verilmelidir.

Anne ve babalar, çocuklarına keman almak istiyorsa onların da dikkat etmesi gerekenler vardır. Öncelikle dikkat edilmesi gereken, yaşa ve çocuğun vücut tipine göre keman seçmektir. Çünkü keman boyları çeyrek, yarım ve tam olarak değişiklik gösterir. Bunlar da çocukların avuçları, vücut tipi ve boylarına göre seçilir. Çalışmaya, doğru seçilmiş bir kemanla başlamak, çocukların hevesinin kırılmamasını ve daha istekli bir şekilde çalışmalarını da sağlar.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla