Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05.06.2015, 12:48   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Oda Müziği Nedir?

Oda Müziği Nedir?


Orkestra olarak adlandırılamayan, en az iki en çok on müzisyen tarafından oluşturulan müzik türü, oda müziği olarak adlandırılır. Oda müziği, orkestra şefi gibi herhangi bir yönetici olmaksızın yapılır. Çünkü ikili (düo), üçlü (trio), dörtlü (quartet) vb. şekilde yapılan oda müziği icra edilirken her bir müzisyen yoruma kendi uslubunu katar ve bu sayede bir bütünlük oluşturulur. Ancak yine de müzisyenlerden biri yönetici olarak olmasa da yönlendirici olarak görev alır. Oda müziğinin adı, icraların herhangi bir konser salonunda değil de bir odada ya da küçük bir salonda yapılmasından ileri gelir. Genel olarak rastlanabilecek oda müziği toplulukları yaylı çalgılar dörtlüsü şeklindedir. Bu grup iki ke*man, bir viyola ve bir viyolonselden meydana gelir.

Tarihçe

Oda müziğinin tarihi, 16. yüzyıla kadar uzanır. O dönemde aile arasında piyano eşliğinde, yaylı çalgılar için bestelenmiş eserleri çalarlardı. 17. ve 18. yüzyılda Avrupa'da daha da yaygınlık kazanan oda müziğinde ilk süreçte tek bir çalgıya ağırlık verilirken sonrasında yaylı çalgılar dörtlüsü sahneye çıktı. 18. yüzyılda soyluların toplantıları oda müziği eşliğinde yapılıyordu. 19. yüzyılda profesyonel dörtlüler oluşmaya başladı. 20.yüzyılda, oda müziğinde insan sesine yer verilmeye başlandı.

Öne çıkan isimler

Oda müziği konusunda 16. yüzyılın en ünlüleri William Byrd, Thomas Morley ve Alfonso Ferrabosco'ydu. 17. yüzyılın sonlarında İtalyan Arcangelo Corelli "üçlü sonat" adıyla yeni bir oda müziği türü yaratarak öne çıktı. Ünlü besteci Joseph Haydn 1760'lardan ölene kadar yaylı çal*gılar dörtlüsü parçalar besteledi. Aynı dönemde Henry Purcell, Jean Loeillet, Georg Friedrich Hän*del, Georg Philipp Telemann ve Johann Sebastian Bach gibi besteciler de oda müziğine katkıda bulunmuştur. 18. yüzyılda Haydn, Wolfgang Amadeus Mo*zart ve Ludwig van Beethoven bu müziği geliştirerek zenginleşmesini sağladılar. 19.yüzyılda Robert Schumann, Johannes Brahms, Aleksandr Borodin, Felix Mendels*sohn ve Antonin Dvorak oda müziğine önemli katkılar sundular. 20.yüzyılda Béla Bauók, Dmitri Şostakoviç, Claude Debussy, Maurice Ravel ve Aaron Copland'ın yapıtları oda müziğini daha çok zenginleştirmiştir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla