Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06.06.2015, 15:38   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Perde Çeşitleri Nelerdir?

Perde Çeşitleri Nelerdir?


Perde, dekorasyonda hem iç hem de dış mekânı etkileyen çok önemli bir unsurdur. Birçok çeşidi, rengi, özelliği olan perdelerin, kullanılacakları ortama göre doğru seçilmeleri gerekir.

Perdeler, pencereleri kapatırken mekânları da süslerler. İçeride dekorasyonu tamamlar, dışarıdan bakıldığında şık bir görüntü verirler. İşlevleri benzer olsa da kullanıldıkları ortamlara, malzemelerine ve kullanımlarına göre perde çeşitleri değişiklik gösterir.

Perde çeşitleri nelerdir?

Tül perde
En çok kullanılan perde çeşidi tül, büyük oranda evlerde tercih edilir. Işığı geçirerek aydınlık veren bir yapıya sahip olan tüller, aynı zamanda yumuşak görünümleri ve dokularıyla iç mekân dekorasyonu için çok uygundurlar.

Tül perdelerin iki kanat olarak kullanıldığı kruvaze perdeler de, dekorasyona hareketlilik katarak şık bir hava yaratırlar.

Fon perde, güneşlik
Tül perdelerle birlikte kullanılan fon ve güneşlikler, dekorasyonu canlandıran elemanlardır. Fon perdeler, pencerenin iki yanında 5-6 pile ile kullanılan ve dekoratif amacı olan, genellikle renkli kumaşlardan yapılan perdelerdir. Tül perdenin yanında renk katmak için, mobilya kumaşlarını desteklemek için ya da kalorifer perdelerini kapatmak için kullanılabilirler.

Güneşlikler ise geceleri içerinin görünmesini engellemek, gündüz de tülleri güneşten korumak için kullanılırlar. Genellikle fon perdeler ile karıştırılsalar da güneşlikler tüm pencereyi örtecek boyda olmalıdırlar.

Stor perde
Modern bir görünüm veren stor perdeler, mekanizmalı perdeler içinde en çok tercih edilen türdür. Kumaş ve apre karışımından elde edilen stor perdeler kolay temizlenir, çok fazla renk ve kumaş seçeneği olduğundan her stile uyum sağlayabilir.

Jaluzi perde
İp ve çubuklu sistemle veya iki cam arasında buton, çubuk ya da motorla çalışan jaluzi perdeler, plastik, ahşap ya da metal şeritlerden oluşur. Ahşap olanları ile iç mekânda doğal bir atmosfer sağlamak mümkünken diğer malzeme alternatifleri istenilen her renkte perdeyi mümkün kılar. Tamamen açık, aralık ya da kapalı kullanılabildiğinden başka perdeye ihtiyaç duyulmaz.

Zebra perde
Güneşlik ya da başka herhangi bir perdeye ihtiyaç duymayan diğer bir perde çeşidi olan zebra perdeler, stor ve jaluzinin karışımı benzeridir. Perdenin üzerinde zebra deseni gibi bir şeffaf bir koyu kumaş bulunduğundan istendiği zaman tül, istendiği zaman güneşlik olarak kullanılabilirler. Perde kumaşı çıkarılıp yıkanabildiğinden temizliği de oldukça kolaydır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla