Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.06.2015, 10:50   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Turbo Nasıl Çalışır?

Turbo Nasıl Çalışır?


En kısa şekilde turbo; yanma odasına, yani silindir odacıklarına yüksek basınçla daha fazla hava ve yakıt sıkıştırılarak gerçekleştirilen ateşleme sonucu daha yüksek güç çıkışı sağlanması olarak ifade edilebilir. Bu işlemi gerçekleştirilebilmek için aracınızın normal motoruna ek olarak bir turbo cihazına sahip olmanız gerekmektedir.

Basit bir şekilde turbonun içinde; biri egzoza, diğeri emme manifolduna bağlı olarak işleyen iki türbin bulunmaktadır. Egzoza bağlı olan türbinden elde edilen dönme kuvveti diğer türbine aktarılır, burada emme manifoldu aracılığıyla dışarıdan alınan hava, dakikada yaklaşık 150 bin devir hareketiyle yanma odası içine aktarılır. Böylece yüksek basınç altında gerçekleştirilen yanma sonucu ortaya minimum yüzde 40 daha fazla güç çıkar. Bu sisteme ek olarak gelişen teknolojiyle kullanılabilecek bir ekse intercooler sistemidir. Her turbo sisteminde bulunmayan intercooler, dışarıdan emme manifoldu aracılığıyla alınan havanın yüksek basınç ve egzoz sistemi nedeniyle ısınmasını engeller. Aşırı sıcak hava, yanma verimini düşüreceği için dışarıdan alınan hava emme manifolduna geçmeden önce intercooler içinde soğutularak yanma odasına aktarılır ve böylece, elde edilen yanmanın kalitesi artırılır. İntercooler, turbo sistemlerinin verimini artırmak için kullanılan ek bir sistemdir.

Turbonuzu korumak için;

♥ Özellikle performanslı kullanımlar sonrasında, araç terk edilmeden önce motor bir süre rölanti devrinde bırakılmalıdır. Bu sayede aşırı devirli çalışırken kuruyan turbo sisteminin kendini yağlamasına izin verilmiş olur.

♥ Motor hava filtresi sık sık kontrol edilmeli, temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Buradan geçebilecek partiküller aşırı hassas olan ve oldukça yüksek hızlarda görev yapan sisteme zarar verebilmektedir.

♥ Motor yağının düzenli olarak kontrol edilmesi, her yağ değişiminde motor yağ filtresinin de değiştirilmesi turboya giden yağın kalitesinin yüksek kalmasına yardımcı olacaktır.

♥ Mümkünse araca bir turbo basınç saati konularak turbonun ürettiği basınç sürekli kontrol altında tutulmalı, değerlerde oluşabilecek değişiklikler gözlenmelidir.

♥ Performansta değişiklikler görüldüğünde araç hemen bir uzmanın kontrolünden geçirilmelidir.

♥ En fazla 70 bin kilometrede bir araç turbosu bir uzman tarafından gözden geçirilmelidir.

♥ Rölantide uzun süre çalıştırılarak motorun aşırı ısınmasına olanak verilmemelidir. Bu, aracın turbo sisteminde arızalara yol açabilir.

♥ Araç egzozlarında oluşacak arızalar turboları yakından ilgilendirmektedir. Bu arızaların giderilmesi ve egzoz bakımı ihmal edilmemelidir.

♥ Motora yapılan periyodik bakımlar (yağ ve filtre değişimi) ihmal edilmemeli, zamanında gerçekleştirilerek meydana gelebilecek turbo arızalarına olanak verilmemelidir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla