Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.06.2015, 11:02   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Simülatör Nedir?

Simülatör Nedir?


Gerçek dünyada var olan bir sistemin kendisiyle çok benzeşen ve sistemin taklidi sayesinde sizin sistemin bir benzerini deneyimlemenizi sağlayan cihazlara simülatör denir. Benzetim, simülasyon ya da öğrence kelimeleri de simülatörün yerine kullanılmaktadır.

Bir simülatör yaparken öncelikle o sistemin en karakteristik özelliğini modelleyerek üretiriz. Daha sonrasında ise simülatörü kullanan kişinin, gerçek bir sistemi deniyormuş gibi hissetmesini sağlamak için geliştirmeler yapmamız gerekmektedir.

Simulatörü hayatımızın bir çok kısmında kullanmaktayız. Kullanım alanlarından en önemlisi teknolojik ürünler üretilirken performans optimizasyonu yapılabilmesidir. Güvenlik sistemleri, test çalışmaları, eğitim çalışmaları gibi uygulamalarda da çok sık olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bilgisayar ortamında da gerçek bir durumu test edebilmek için simülatörler kullanılmaktadır. Gerçekte var olan bir sistemde deney yapma şansımız her zaman olmadığı için sistemi bilgisayarda modelleyerek ve çeşitli simülatörler aracılığıyla yapmak istediğimiz çalışmanın sonucunu görme şansına sahip oluruz. Ayrıca var olmayan fiziksel sistemleri de kendimiz planlayarak bilgisayarda çalışıp çalışmadığını görme şansımız olmaktadır.

Son yıllarda video oyun teknolojilerinde simülatörler yardımıyla gerçeğe yakın oyunlar oynama şansımız olmaktadır. Örneğin; henüz piyasada çok fazla yer sahipi olmayan Oculus Rift bunlr arasında en önemli yer esahip olanlardan birisidir. Oculus Rift bir üç boyutlu gözlük mantığıyla çalışmaktadır. Sizin sağa ya da sola dönmenize göre sanal ortamda da aynı hareketleri yapmaktasınız. Çeşitli fuar organizasyonlarında deneme şansına sahip olabilirsiniz. Çok gerçekçi bir deneyim olduğu için oyunda yaptığınız bir hareket yüzünden gerçek ortamda birilerine vurabilir ya da düşebilirsiniz.

Mühendislik alanında da çok fazla kullanılan bir sistemdir. Simülatörler sayesinde henüz işlemi gerçekte uygulamadan sonuçlarını görme şansına sahip olabilirsiniz. Örneğin; su şebekelerini kontrol etmek isteyen bir su idaresi, altyapısının çeşitli yerlerinden ölçümler alarak bunları bir sistemde bir araya getirebilir. Daha sonrasında herhangi bir bölgede arıza olması durumunda vanalardan birisi kapatıldığında bu kapatmadan kimlerin kaç saat süreyle etkilendiğini önceki verileri göz önüne alarak hesaplama ve bu kullanıcılara durumu bildirme şansına sahip olmaktadır.

Herkesin bildiği bir diğer örnek ise, uzaya gönderilmek istenen astronotlar uzayda karşılaşacağı engellerle başedebilmesi için hazırlanan simülatörlerdir. Astronotlar uzaya gönderilmeden önce dünya üzerinde yaratılmış olan bir yerçekimsiz ortam simülatörü ile henüz uzaya gitmeden bunu deneyimleme şansına sahip olmaktadır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla