Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.06.2015, 11:36   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Yurtdışından Araç Nasıl Getirilir?

Yurtdışından Araç Nasıl Getirilir?


Yurtiçinden araç almak gayet kolay. Gerekli maddi durumu ve prosedürleri yerine getirdikten sonra ister ikinci el, ister sıfır olmak koşuluyla aracımıza sahip olabiliyoruz. Peki yurtdışından araç getirmek istesek süreç nasıl ilerleyecek? Gelin, hep beraber inceleyelim.

Öncelikle, yurtdışından araç getirebilmek için bir çok yol mevcut. Adım adım izleyecek olursak;

a) Yurtdışında öğrenci ya da çalışan durumdaysak ve 2 sene kesintisiz kalmışsak, yurtdışındaki konsolosluğumuzdaki dosyamızı kapattırıp kesin dönüş yapacaksak (6 sene yaşadık diyelim; ama bunun bazı zamanlarını Türkiye'de geçirdik; Türkiye'de geçirdiğimiz süre toplamda kaldığımız yıllardan düşülür ve kalan 2 seneyi [24 ay] geçmelidir) aracımızı Türkiye'ye getirebiliriz. Fakat aracımız için ÖTV ve KDV ödememiz gerekir, gümrük vergisinden muaf oluruz. Dikkat; bu yolla sadece maksimum 3 yaşındaki araçları getirebiliriz, ayrıca araç en az 6 aydır üzerimizde kayıtlı olmalı.

b) Farz edelim, ikametimiz Türkiye'de ve İthalat-İhracat belgeli şirketimiz var. Şirket için yurtdışından araç getirtebiliriz. Bu durumda araç için sadece ÖTV ve KDV ödememiz gerekli; gümrük vergisini ödemeyiz.

c) Yurtdışından Türkiye'ye gezmeye geliyoruz diyelim. Bu durumda geliş amacımız turistik olduğundan bir zorlukla karşılaşmıyoruz; araca 6 ay ülkede kalma izini de verilmiş oluyor. 6 aydan sonra aracımızı yurtdışına çıkarmak zorundayız. Ama maalesef gir-çık yapmak olmuyor. Aracımız en az 6 ay yurtdışında kalmak zorunda.

d) Yurtdışında yaşadığımızı ve çalıştığımızı düşünelim; Türkiye'ye dönmek istiyoruz ve araçlarımızı da yanımızda getirmek gibi planlarımız var. Araçlarımı aynen kesin dönüş yaparken karşılaştığım uygulamaları izleyerek yanımda getirebilirim. Yani, ÖTV ve KDV vergilerimi ödüyorum, gümrük vergisinden muafım. Dikkat; araçlarım maksimum 3 yaşında ve minimum 6 aydır üzerimde kayıtlı olmalı.

e) Eşimiz yabancı uyrukluysa veya yurtdışından yabancı uyruklu bir çalışanımız Türkiye'ye çalışmak için gelmişse, onlar hiçbir vergi ödemeden, mavi plakalı olarak araçlarını getirebilirler. Bu araçları o kişilerin aile fertlerinden başka birinin kullanma hakları yoktur. Ödemeleri gerekenler sadece Bandrol Ücreti ve Trafik Sigortasi. Aynı zamanda gümrüğe de araç bedeli kadar teminat yatırmalılar.

Yukarıdaki yolları kullanarak yurtdışından araç getirtebilir ya da yurtdışından aracımla beraber kesin dönüş yapabilirim. İlgili koşullar sağlandığında yukarıda da açıklandığı gibi yapmam gereken tek şey, bir CIF bedeline (yani araç için ödeyeceğim ÖTV ve KDV vergileri) katlanmak.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla