Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.06.2015, 14:09   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart LYS'de Nasıl Başarılı Olunur?

LYS'de Nasıl Başarılı Olunur


LYS’nin açılımı Lisans Yerleştirme Sınavıdır. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav dört yıllık lisans programlarına kayıt olabilmek için girilmesi gereken son sınavdır. Bu sınavdan önce YGS adı verilen Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı uygulanır. Burada minimum 180 puan olan baraj notu geçildiğinde LYS’ ye girmeye hak kazanılır. LYS’ye girilmeden ya da LYS’de istenilen başarı sağlanamadığı sürece dört yıllık lisans programlarına kayıt olunamayacaktır.

LYS 5 sınavdan oluşur. Üniversite öğrenci adayları mevcut öğrenim gördüğü alanları çerçevesinde sorumlu oldukları bölümlerden sınava girerler. Buradaki bölümler;

LYS-1 : Matematik Sınavı

LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı

LYS-3 : Edebiyat – Coğrafya Sınavı

LYS-4 : Sosyal Bilimler Sınavı

LYS-5 : Yabancı Dil Sınavı’ndan oluşmaktadır.

Sayısal Öğrenciler LYS-1 ve LYS-2’ye

Eşit Ağırlık Öğrencileri LYS-1 ve LYS-3’e

Sözel Öğrenciler LYS-3 ve LYS-4’e

Yabancı Dil Öğrencileri sadece LYS-5’e girmekle yükümlüdürler. Bu yüzden alanları dahilindeki sınavlara çalışmaları yeterli olacaktır.

LYS'de başarılı olabilmek için öncelikle kişinin kendini motive etmesi gerekecektir. Pozitif inançlarla girilecek bir sınav her zaman daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu yüzden burada üniversite adayı öğrencinin “Ben yapamam”, “Ben anlamıyorum, başarısız olacağım” gibi sözler yerine “Ben de başarılı olacağım”, “Ben bu konuda çok iyiyim ve sınavı hakkıyla geçeceğim” gibi sözlerle kendini telkin ve motive etmelidir. Çünkü önyargılar, stres, kaygı ve benzeri her türlü olumsuz duygu kişiyi bu sınava için çalışmaktan sıkacak ve uzaklaştıracaktır. Ayrıca aynı olumlu duygu ve düşüncelerin aile, arkadaş, öğretmen ve yakın çevreden de görülmesi önemlidir. Kişiyi olumsuz düşüncelere itebilecek, motivesini kıran kişilerden uzak durması ve kendine inanması gerekmektedir.

Bunun dışında her sınavda olduğu gibi bu sınav için de disiplinli bir çalışma şarttır. Bol bol test çözülmeli, bu test sorularında çıkan hatalar ya da boşlar üzerinde durulmalıdır. Her hatanın veya boş bırakılan sorunun nasıl çözüldüğü öğrenilmeli ve bu sorulara benzer sorular üzerinden alıştırma yapılmalıdır.

LYS sınavına senenin başından ağır ağır çalışmak ve konuları yüzde 70 ile 80 civarında tamamlamak önemlidir. YGS sonrası tüm konuların hızlı bir şekilde tekrarı ve bol bol test çözülmesi gerekecektir. Bu dönemde konu çalışmaktan örnek alıştırmalar yapmaya, çıkmış sorular çözmeye, bol bol denemelere girmeye önem verilmesi gerekmektedir. Böylece konular daha çok pekişecek, çözüm becerileri hızlanacak ve de mantıklı düşünebilme yetisi kazanılmış olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla