Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.06.2015, 15:45   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Vakıf Üniversitesinden Devlet Üniversitesine Nasıl Geçilir?

Vakıf Üniversitesinden Devlet Üniversitesine Nasıl Geçilir?


Vakıf üniversitesi, doğrudan devlete bağlı olarak değil, bir vakıf tarafından işletilen üniversitedir. Devlet üniversitesi ise doğrudan devlete bağlıdır. Vakıf üniversitelerinde yüksek miktarlarda ödeme söz konusu iken, devlet üniversitelerinde bu durum söz konusu değildir. Her iki üniversite çeşidinin de farklı artı ve eksileri vardır. Bazı durumlarda öğrenciler devam ediyor oldukları okulu değiştirip, vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine geçmek isteyebilirler. Buna yatay geçiş denmektedir.

Yatay geçiş genellikle ilk dönemin sonunda yapılabilir. Ancak bazı üniversitelerde dönem arası geçişe izin verilmeyip, yatay geçiş yapılabilmesi için ilk senenin sonu beklenir. İlk yıldan son yıla kadar olan süre yatay geçiş için uygundur. Son sene ise yatay geçişe izin verilmez.

Yatay geçiş başvurularını yapmak için geçmek istediğiniz devlet üniversitesinin internet sitesini takip etmelisiniz. Yarılyılda ya da yaz döneminde, yatay geçiş başvurularıyla ilgili açıklama yayınlanacak ve bu site aracılığı ile başvurunuzu da yapmış olacaksınız.

Yatay geçiş yapabilmek için taşıyor olmanız gereken bazı şartlar vardır. Eğer bir vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine geçmek istiyorsanız, not ortalamanızın en az 2.00 olması gerekmektedir. Ancak bu ortalamanın üzerinde olmak her zaman için yeterli olmayacaktır. Yatay geçişlerde kontenjan uygulaması olduğu için, not ortalamanız ne kadar yüksekse şansınız da o kadar fazla demektir. Bölümler arası denklik sağlanması da bir başka koşul. Vakıf üniversitesinde okuyor olduğunuz bölüm ile devlet üniversitesinde geçmek istediğiniz bölüm birbirine denk kabul edilmek zorundadır. Bu aşamada, okuyor olduğunuz bölümü de denklik sağlanması koşulu ile değiştirmeniz mümkün. Okuyor olduğunuz okulda alttan dersinizin olmaması da yatay geçiş yapabilmeniz için gereken şartlar arasında.

Yatay geçiş aşamasındaki burs ve yurt haklarınınsa korunmaları mümkündür. Eğer Kredi ve Yurtlar Kurumu bursunu alıyor ya da yurtta kalıyorsanız, bir dilekçe yazarak bu haklarınızın devamını sağlayabilirsiniz. Eğer ÖSYM tarafından size tanınan başka haklar varsa, öğrenciliğiniz başka okulda da olsa devam ediyor olduğundan bunlardan yararlanmaya devam edeceksiniz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla