Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27.06.2015, 14:02   #1 (permalink)
Toprak

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bitkilerde Stoma

Bitkilerde Stoma

. Stoma açılıp kapanma özellikleri ile bitkideki terlemeyi ve gaz değişimini kontrol eden canlı yapılardır. Terimin tekili stoma çoğulu ise stomata’dır.Diğer adı “bekçi hücreleri”dir.Bunlar bitkinin genç dalyaprak epidermislerinde karşılıkla olarak bulunur. Stomalarepidermisin farklılaşması ile oluşur.Anatomik olarak iç yüzeyindeki zar kalındış yüzeyindeki zar ise incedir.Bu incelik kalınlıkstomalara açılıp kapanma özelliği kazandırmışırdır. Stoma hücrelerinin yapısında diğer epidermis hücrelerinden farklı olarak kloroplast bulunur. Su içi bitkilerinde stoma yoktur.

Kara bitkilerinde stomalar yaprağın alt yüzeyinde nilüfer gibi bitkilerde yaprağın üst yüzeyinde bulunurlar. Bitkinin yaşadığı yerin kuraklık derecesi arttıkça stoma sayısı azalır. Stomaların açılıp kapanması Stomaların açılıp kapanması fiziksel prensiplere göre açıklanır.Açılıp kapanmaosmotik basınç ve turgor basıncı değişikliklerinden kaynaklanır. Şöyleki; bitki fotosentez sonucu glikoz oluşturur

.Bu durumhücrenin osmotik basıncını yükseltir.Böylece komşu hücrelerden stomalara su geçişi olur.stomanın turgor basıncı artar.Bunun sonucunda ince olan dış çeper şişer ve sonuçta stoma açılmış olur. Bir başka açılma nedeni ise CO2 yoğunluğu ile alakalıdır.CO2 asidik özellik gösterir.Azalması ile ph yükselir.Bu durum nişastayı glikoza çeviren enzimlerin aktif hale geçmesine neden olur.Sonuçta üstte oluşan durumlar tekrarlanır. 2 stoma hücresi 1 stoma yapar.

__________________
Toprak isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla