Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.07.2015, 18:37   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Matematik Formülleri Nasıl Ezberlenir?

Matematik Formülleri Nasıl Ezberlenir?


Matematik bir çok bilim dalıyla içiçe geçmiş, teknolojinin temelini oluşturan bir bilim dalıdır. Bir çok kuralı, formülü ve kullanım alanı olan matematik, zorlayıcı bir bilimdir ve Fizik, Kimya gibi alanlarda çok önemli yer tutmaktadır. Öğrencilerin korkulu rüyası olan matematik, çoğu öğrencinin çalışmaktan bile çekindiği bir derstir. Ama bu zorluğun yanında matematik gerçekten zevkli ve zihin egzersizi için gerekli bir bilimdir. Türkiye'de öğrenciler matematikle 1. sınıftayken tanışırlar. İlk olarak sayılar girer hayatımıza daha sonra onlar büyür büyür ve sonra bir bakarız matematikten sayılar uçmuş yerine değişik şekilleri olan harfler gelmiş. Örneğin, trigonometri, integral, türev. Matematik gelişerek ilerleyen bir bilim dalıdır bu nedenle matematik öğrenirken de bu öğrenmeyi geliştirerek ilerlemek gerekir. Bir konuyu anladığınızı düşünürsünüz ama öyle bir soru tipiyle karşılaşırsınız ki o soruyu çözmek için farklı bir konuyu da bilmeniz gerekir. Genellikle sınavlarda sorulan sorular bu nedenle zorlayıcı olmakta ve bir çok formülü ve konuyu hafızamızda tutmamızı gerekmektedir.

Matematik dersi en çok formül içeren derslerin başında gelir. Bu nedenle zorlanılan bir derstir. Formülleri ezberlemek soruları çözmek için yeterli değildir. Çünkü hangi formülü hangi tür soru tipinde kullanılacağını bilmek de oldukça önemlidir. Bu nedenle matematik formüllerini ezberlemenin ve öğrenmenin en kalıcı yöntemi soru çözerek ezber yapmaktır. Çünkü soru çözerken formül kullanarak o formülü 'görerek' ve 'kendimiz' öğrenmiş oluruz. Böylece fark etmeden ezberlenmiş olur formül. Ezberleme yöntemlerinden diğeri de odanızda çeşitli yerlere formülleri asmanız olacaktır. Örneğin dolabınız üstüne, aynanızın kenarına asabilirsiniz. Böylece gözleriniz sürekli o formülleri görmeye alışacak ve zamanla görsel olarak ezber yapmış olacaksınız. Ezber yöntemlerinden biri de yazarak çalışmaktır. Yazarak çalışmak faydalı ve akılda kalıcı bir yöntemdir. Ya da formülleri kendinize göre yorumlayabilirsiniz. Örneğin; belirlenen açının Cosinüs'ünü bulmak için, 'Komşu dik kenar bölü Hipotenüs' ifadesini kullanılabilir.

Şunu belirtmek gerekir ki; formülleri ezberlemek için formülleri bir kağıda yazıp sınav öncesi ezberlemeye çalışmak başarı getirmez. Çünkü matematik dersinde sadece formül bilmek yetersizdir. Bu nedenle soru çözerek öğrenmek en kalıcı olan ezberleme yöntemidir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla