Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.07.2015, 06:21   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Uyku Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Uyku Yapan Yiyecekler Nelerdir?


Bazen yeteri kadar uyku alınsa dahi yenilen yiyecekler vücutta bir ağırlığa neden olmakta ve buda uyku sersemliği yaratmaktadır. Bu yiyeceklerin anlık etkisi her ne kadar seratonin denen mutluluk hormonunu salgılamak olsa da zaman içerisinde aniden kasların gevşemesine ve de melatonin denen uyku getiren hormonların üretimi arttırmaktadır. Bu yüzden özellikle de yoğun iş temposunun yaşanacağı günlerde, sınav zamanlarında veya benzeri zinde olunması gereken günlerde ne yenileceğinin ekstra bir önemi olacaktır.

Uyku getiren gıdaların en bilineni süt ile başlamak gerekirse bu içecek uyku hormonu denen hormonun ultra salgılanmasına neden olur. Buda uykunun hızlı bir şekilde gelmesine neden olur. Özellikle bal ile birlikte daha fazla etkili olacaktır.

Tahıllı yiyecekler, süt grubundan peynirler ve hatta fıstık gibi çerezler dahi uyku getirmektedirler. Bunların bol karbonhidrat, az yağ ve az biraz protein içermesi diyet programlarında sıklıkla kullanılmasını sağlar. Ancak sabah saatlerinde sütün yanında yenilecek tahıllı kahvaltı ve de bir dilim peynir öğle vaktine kadar uykulu bir hal yaratacaktır. Bu yüzden uyku kaçırıcı yiyecek ve içecekler ile bu durumu dengelemek gerekecektir.

Bol yağlı, baharatlı, mayalı yiyecekler de uyku getirici gıdalar arasında bulunmaktadır. Özellikle yoğun iş günlerinin öğle saatlerinde yenebilecek yağlı yemekler, baharatlı alternatifler ve yoğurt seçimleri akşam saatlerine kadar uykulu bir hal yaratacaklardır.

Et ve et ürünlerinde de uyku getirici içerikler oldukça bol bulunmaktadır. Gece saatlerinde keyifli bir uyku çekilmek isteniyorsa akşam saatlerinde yenilecek bir et yemeği bunu sağlayacaktır. Fakat midede ağırlık yapmaması ve de kolay sindirimi açısından gece uyumadan 3-4 saat öncesinde bunun yapılması gerekecektir.

En çok uyku getiren meyve ise muz olmaktadır. Lifli gıdalardan biri olarak keyifli bir gece uykusu için akşam yemeği sonrası bir muz yenmesi önerilir.

Patates ise hem mideyi yormayan hem de oldukça uyku getirici besin kaynaklarından birisidir. Püre şeklinde yenmesi diyet programlarında da sıklıkla önerilen bir konudur.

Bir avuç badem yenmesi de içerdiği kalsiyum sayesinde kasların gevşemesini ve vücudun rahatlamasını sağlayarak keyifli bir uyku hissi sağlayacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla