Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.07.2015, 04:02   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Domates Nasıl İlaçlanır?

Domates Nasıl İlaçlanır?


Domates, sıcak ve ılıman iklimlerde yetişmeye müsait bir sebze türüdür. Domates yetiştirilecek ortamın -2 veya -3 derecenin altına inmemesi gerekmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ilaçlanma ve fideleme teknikleri çok önemlidir.

Domates fidelerinin tarlaya dikilmesinde ilkbahar mevsiminde meydana gelmesi muhtemel geç donlarının bitmesini beklemek gerekmektedir. Domates bol miktarda güneş isteyen bir sebzedir. Domates tohumlarının büyüdüğü andan itibaren kızarabilmesi için uzun ve sıcak günlerin olması gerekmetkedir. Domatesin meyve verme zamanına en uygun ısı 27 derecedir. Domates, süzgülü ve nemi koruyan topraklarda yetişebilmektedir. Domates erken yetiştiricilik yapılacağı zaman kumlu ve tınlı topraklarda da yetiştirilebilir.

Domates ekiminden önce fide dikimi esnasında 25-30 cm'lik bir derinlik oluşturulur. Bu derinliğin üzeri kapatıldıktan sonra bol miktarda yeteri kadar yanmış gübre eklenir. Domatesin kolay bir şekilde sulanabilmesi ve ilaçlanabilmesi için karık şeklinde düzenlemeler yapmak gerekmektedir. Domatesin sıra şeklinde dikimi yapılmalıdır.

Domates tohumlarının mart ayı sonunda dışarıya ekilmesi mümkündür. Rüzgardan korunan ve bol güneş alan yerlerin drenajının iyi yapılması domates ekimi için gerekli bir ortamın oluşturulmasını sağlar. Domateslerin verimli olabilmesi için budanması ve ilaçlanması gerekmektedir.

Domateslerin yaprak küfü ve yaprak yanığı gibi hastalıklarla karşılandığı bilinmektedir. Domates ekiminden uzun vadede verim alabilmek için mevsim sonlarına kadar 2 veya 3 haftada bir uygun bir fungisit ilacıyla ilaçlanması gerekmektedir.

Domates fidelerinde ilaçlama yapılabilmesi için böcek türü zararlıların görülmesi beklenmelidir. Domates tohumları iyi bir şekilde saklandığında 3 sene boyunca tazeliğini korur.

Domates ilaçlamalarında böcek ilaçlaması her zaman yapılmaz. Diğer hastalıkların görülmemesi için de genel bir domates ilaçlaması yapılmalıdır. İlaçlamanın verimli olabilmesi için gübreleme sürecinin da iyi yönetilmesi gerekmektedir.

Domates ilaçları, zirai onaydan geçmiş ve haşerelere karşı etkili ilaçlardan seçilmelidir. Bu ilaçlar genel bir depo içerisinde toplanır. Karıştırılan ve sıvı haline getirilen ilaçlar damlatma veya püskürtme şeklinde domates fidelerinin üzerine sıkılır. İlaçlama yapan kişinin çok iyi bir şekilde korunması gerekmektedir. Domates ilaçları insanlar için zararlı maddeler içermektedir. Bu nedenle ilaçlama alanında etrafta maskesiz ve korunmasız insan bulunmamalıdır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla