Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11.07.2015, 05:46   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Cilt Ne Zaman Kırışmaya Başlar?

Cilt Ne Zaman Kırışmaya Başlar?


Cilt tüm vücudumuzu saran koruyucu organımızdır. Cildin yapısı yaşa, cinsiyete, yaşanılan bölgeye göre değişebilmektedir. Cildimiz üç tabakaya ayrılır. Bunlar; Epidermis (Cuticula), Dermis (Cutis Vera, Gerçek Deri) ve Hipodermis tabakalarıdır. Bu tabakalar da alt tabakalara ayrılır.

Epidermis cildimizin en üst tabakasıdır. Temel görevi enfeksiyon durumlarında vücudu korumaktır. Kozmetik ürünlerinin etki ettiği tabakadır. Cilde uygulanan kozmetik ürünleri burada bulunan tabakaların nem miktarını, cildin esnekliğini ve dayanıklılığını arttırmak içindir.

Dermis orta tabakadır. Yapısında kollajen ve elastin lifler bulunur. Genç yaşlarda salgılanan östrojen hormonu kollojen lifleri şişirerek cildin genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Cilde esneklik özelliğini kazandıran tabaka dermis tabakasıdır. Nem miktarı ile esneklik doğru orantılıdır. Bu nedenle cildimizin nem dengesini korumaya özen göstermeliyiz.

Hipodermis ise en alt tabakadır. Yağ deposu olarak işlev görür.

Kırışma, cildin esnekliğinin azalması ve dehidrasyonu analamına gelmektedir. Fibrillerin kırılması ile meydana çıkar.

Ciltte meydana gelen kırışıklıkların zamanını ve hızını belirleyen çok fazla faktör vardır. Bunların bazılarına müdahale edebilirken bazılarına müdahale edemezsiniz.

Ciltteki kırışıklarının temel sebebi ise cildin yaşlanmasıdır. Cildin yaşlanmasıyla hücre yenilenmesi yavaşlar ve kırışıklar ortaya çıkar. Dermis tabakası yavaş bölünme sonucu incelir ve zayıflar. Bu sebeple cildin esnekliği azalır, nem tutma oranı düşer, daha az yağ üretir ve geç iyileşir. Kırışma süreci böylelikle hızlanmış olur.

Yaşlanmaya neden olan sebepler içsel faktörler ve dışsal faktörler olarak iki başlık altında toplanabilir. İçsel faktörler genetik özelliklerimizin belirlediği yaşlanma hızımızdır. Ne kadar hızlı yaşlanma olacağı, yaşlanmanın ne zaman başlayacağı gibi zamanlamalar içsel faktörler tarafından belirlenir. Buna kronolojik yaşlanma da denir. Dış etkenler ise çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilen, hızlanması önlenebilen faktörlerdir. Bunlara örnek olarak güneş ışınları, sigara, yerçekimi ve mimikler verilebilir.

Güneş ışınları ve sigara hücrenin sıvı kaybedip kurumasına neden olur. Nem kaybına uğrayan hücre kırışıklıkları ortaya çıkarır. Yerçekimi dokularımızı aşağı doğru çekerek sarkmasına ve yaşlanmasına sebep olur. Çok sık kullandığımız yüz mimikleri de kırışmayı hızlandırır. Alın, göz ve dudak çevresindeki kırışıklıklar çoğunlukla mimiklerimizi çok kullanmamız sebebiyle oluşur.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla