Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.07.2015, 09:19   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Ceviz Ağacı Nasıl Aşılanır?

Ceviz Ağacı Nasıl Aşılanır?


Bitki türleri içerisinde en dayanıklı ağaç türlerden biri olan ceviz, kışın -23°C'ye, yazın ise 40°C'ye kadar dayanıklılık gösterir. Ayrıca soğuklanmaya çok ihtiyacı olan türlerinin kışı ılık geçen yerlerde ekilmesi durumunda ürün vermesi zordur. Yazın ise 40°C'yi geçerse cevizlerin içi büzüleceğinden verimli bir üretim olmayacaktır.

O yüzden ılıman iklim olan yerlerde toprak verimliliği zengin alüvyal topraklarda çok iyi yetişir. Toprak hazırlandıktan sonra ceviz tohumları, derinliği 10 cm olacak şekilde ve üzerine iki kısım toprak ile bir kısım gübre, ayrıca dere kumundan oluşan bir karışımla kapatılmalıdır. Ardından can suyu verilir. Dikim gerçekleştikten sonra gelişen çöğürlerin bakımı; yani sulaması, gübrelemesi, ilaçlaması düzenli olarak yapılır.

Çöğürlerin iyi bir gelişim gösterdiği ve birinci yılları içerisinde çoğaltma işlemi olarak aşılama çalışması yapılır. Bu aşılamada; göz aşılarından en çok T-göz aşısı, yama aşısı en başarı gösteren aşılardır. İkinci yıl içerisinde de kalem aşılarından yarma ve dilçikli aşıları en başarı gösteren aşılar olduğundan bu aşı uygulamaları yapılır.

Aşılama tekniğinde çöğürle, uygulanacak aşının kabuk kalınlığının aynı olması, diğer bir ifadeyle aynı sürgün yılı içinde olması aşının tutma oranı açısından önemlidir. Aşı için en uygun zaman nisan ortaları ve sıcaklığın 25°C civarında olduğu günlerdir. Aşının tutması için aşı zamanı geciktirilmemelidir.

Aşı uygulamasında, ilk önce çöğürlerin üzeri 5 cm üzerinden kesilir. Bu işlem aşılamadan 25 gün öncesinden yapılmalıdır. Aşıyı yaparken, anaç ve aşının öz kısmı kesinlikle temas etmesi gerekir. Bu yüzden aşının bu kısmı ortaya çıkana kadar dikkatlice kesilmelidir. Aşı yapıldıktan sonra kabuk kısmının çatlamaması açısından etrafı iplik ya da bantla sarılır. Ayrıca aşının tutmasında nem de önem arz eder. Bu yüzden aşının etrafına nemli harç hazırlanır ve etrafına plastik torba geçirerek bağlanır. 3-4 hafta sonrasında yeni filizler ortaya çıkmaya başlar. Ancak bu çıkan filizleri de aşının etkisini azaltmamak için kesilir. Ayrıca aşıdan önce ve sonra kesinlikle sulama yapılmamalıdır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla