Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.07.2015, 09:52   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Elma Ağacı Nasıl İlaçlanır?

Elma Ağacı Nasıl İlaçlanır?


Son zamanlarda tarım oldukça zorlaşmaktadır. İnsanların doğal ekosistem koşullarını bozmalarıyla birlikte tarım ekosistemleri zarar görmektedir. Zarar gören tarım ekosistemi ağaç yetiştiricilerini çok daha dikkatli olmaya zorlar. Çoğalan zararsız böcekler bir süre sonra beslenme ihtiyaçları gereği yetiştirilen ağaçlara zarar verir. Bu nedenle ağaç yetiştiriciliğinde ağacın cinsi ve türüne göre birçok ilaçlama dönemi vardır. Kendi arasında her ağaç türü değişik dönem ve periyotlarda korunmaya ihtiyaç duyar.

Elma ağaçları da değişik dönemlerde ilaçlanmaya, korunmaya ihtiyaç duyan meyveler arasında yer almaktadır.

Peki, ilaçlama hangi dönemlerde ve nasıl gerçekleştirilir?

İLAÇLAMA ZAMANI (Gözler uyanmadan önce)

Bu dönemde oluşabilecek ağaç hastalıkları mevcut yetiştirme koşullarına göre artış gösterebilir. Ancak döneme bağlı dikkat edilmesi ve ilaçlanması gereken zararlı hastalıklar elma karalekesi oluşumu, ateş yanıklığı oluşumu ve kabuklu bitlerden zarar görmedir. Bu dönemde, belirebilecek olan hastalık için bordo bulamacı ve bakırlı preparatlar kullanılarak olası etkilerden ağaç korunabilir. Kış aylarında en az 5 adet dişi ağaç dalının altında yumurtaların gözlenmesi o ağacın kabuklu bitler için ilaçlanması gerektiğine işaret eder. Bu ilaçlama ağaçtaki gözer uyanmadan önceki 2-3 haftalık dönemde yapılmalıdır.

İLAÇLAMA ZAMANI (Fare kulağı dönemi )

Bu dönemde oluşabilecek ağaç hastalı yine elma karalekesidir. İlaçlama işlemi için bordu bulamacı veya bakırlı preparatlar kullanılmaktadır.

İLAÇLAMA ZAMANI (Pembe tomurcuk dönemi)

Bu dönemde oluşabilecek zararlı ağaç hastalıkları ve böceklenmeler oldukça fazladır. Ağaçkış aylarındaki ilk budamadan sonra tomurcuk açar bu nedenle tomurcuklar iyi kontrol edilmeli ve gözden geçirilmelidir. Bu dönemde ilaçlama için bakır içerikli ilaçlar dışında kalan ilaçlar kullanılması önerilir. Oluşabilecek böceklenme ve ağaç hastalıkları; yaprak bükenler, tomurcuk tırtılları, elma karalekesi, külleme, yaprak bitleri ve memeli pastır.

İLAÇLAMA ZAMANI (Çiçeklenme başlangıcı)

Çiçeklenme başlangıcı zamanında enfeksiyon riski gözlendiği ilk 24 saatte ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönemde ateş yanıklığı hastalığı ağaçta gözlemlenebilir.

İLAÇLAMA ZAMANI ( Tam çiçek dönemi)

Çiçekler tam olarak açtığı bu dönemde baklazınnı böceği meyve çiçekleri üzerinde gözlemlenebilir. Bu böceklerden kurtulmak için ağaç el ila zarar vermeden sallanır ve böcekler ağaçtan ayrılır. Ağacın altına mazi bez veya mavi kapta sular konulursa yetişkin böcekler bu renge yöneleceklerdir. Bu işlemde böcekler imha edilmelidir.

İLAÇLAMA ZAMANI (Çiçeklenme sonu)

Bu dönemde meyve testereli arılar, pamuklu bit, elma karalekesi, küllenme, kırmızı örümcekler, yaprak bitleri ve memeli pas gibi birçok böcek türü gözlemlenebilir. Oluşan hastalık veya böceklenmeye karşı uygun olan ilaç seçilerek ilaçlanmalı gerekirse böceklenmelerden insan gücüyle ayrılıp haşere telef edilmelidir.

İLAÇLAMA ZAMANI (Meyve fındık büyüklüğüne ulaşınca)

Bu dönemde artık meyve oluşumu başladığından elma iç kurtlanması görülebilir. Bu nedenle kurtlanma başladığı dönemlerde 3 kez belirli aralıklarla ilaçlama yapılır. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin uyarıları dikkate alınmalıdır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla