Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.07.2015, 09:54   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Evde Sebze Nasıl Yetiştirilir?

Evde Sebze Nasıl Yetiştirilir?


Günümüzde apartman hayatının artmasıyla bahçeye sahip olmak ya da bahçe kullanımı oldukça azalmıştır. Fakat bu azalmanın aksine bireylerde var olan bahçe, bitki özlemi artmıştır. Aynı zamanda hormonlu, sanayileşmiş sebzelerin artmasıyla bireylerin, gerçek tatlarını alabildikleri normal standartlarda yetiştirilmiş doğal sebzelere olan ilgisi de artmıştır. Evinde bir sebzeyi yetiştirmiş herkes bilir ki kişinin kendi yetiştirdiği sebzenin tadı ayrıdır. Evde toprak ve yer müsait olmayacağı için her türlü sebze yetişmez. Ama günlük olarak kullanabilecek her türlü sebze yetiştirilebilir. Domates, salatalık, biber, yeşillikler gibi. Peki evde sebze nasıl yetiştirilir?

Evde sebze yetiştirmek bahçede yetiştirmekten bir hayli kolaydır. Fakat bahçede alınan verimi beklememekte fayda vardır. Nihayetinde evde saksılar ile kısıtlı bir toprakta yetiştiricilik yapılacaktır.

Eğer daha öncesinden evde sebze yetiştirmek gibi bir tecrübe edilmediyse, maydanoz, roka, marul gibi yeşilliklerle başlamakta fayda vardır. Çünkü bu tür sebzeler çok fazla ilgi ve alaka istemezler.

Yetiştirilecek yer seçimi

Sebzeleri yetiştirmek üzere büyükçe saksılar edinmekte fayda vardır. Hatta bulunabiliyorsa kullanılmış yağ, peynir vb tenekelere ekim yapılabilir. Bu tenekeler çeşitli mineraller barındırırlar. Ve sebze her sulandığında toprak bu minerallerle beslenir.

Sebze yetiştirme genelde yazın yapılabileceği ve yazın yetiştirebilecek sebzelerin geneli güneş seveceği için, güneş gören çok fazla rüzgar almayan yerler tercih edilmelidir. Çok sert yağmurlarda, sebzenin zarar görmesini engelleme amaçlı yağmur almayan yere çekmenizde fayda vardır.

Toprak

Yetiştirilecek toprak, evde yetiştirmek üzere saksi için hazırlanmış toprak, kum, gübre karışımı topraklar tercih edilmelidir. Sokaktan dolduracağınız herhangi bir toprak çok fazla akıntıya maruz kalmayacağı için sertleşir ve hava alamaz hale gelir. Bu nedenle kökler çürümeye başlar.

Çimlendirme

Sebzeleri fide halinde alabilir ya da saksıda sıfırdan çimlendirebilirsiniz.

♥ Çimlendirme için büyükçe bir sebze kasası edinin. Yaklaşık 5 cm kadar toprakla doldurun.

♥ Ardından elinizin tersiyle çok hafif bastırıp düzleştirin.

♥ Hangi sebzeyi yetiştirmek istiyorsanız tohumunu 5 cm arayla kasaya dikin.

♥ Ekilen tohumların üzerine çok kalın olmayacak şekilde toprak serpin.

♥ Toprağı fıs fıs ile sulayın. Çimlenme başlayana kadar her gün aynı şekilde fıs fıs ile ıslak tutun.

♥ 2 hafta içinde çimlenme artacak 3. haftada saksılara geçirilmek üzere fideler oluşacaktır.

♥ Fideleri saksıya dikerken, her bir fideyi birer karış arayla dikin.

♥ Yazın zor şartlar altındaki sebzeleri her gün sulamayı da ihmal etmeyin.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla