Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.07.2015, 09:58   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Muz Ağacı Nasıl Budanır?

Muz Ağacı Nasıl Budanır?


Günümüzde dünyada ticaret payı en yüksek olan meyvelerden biri olan muz bitkisi tropik iklim kuşağının önemli meyvelerinden biridir. Tüm dünyada ve özellikle yetiştirildiği ülkelerde geniş bir tüketim alanına sahip olup, Türkiye’de de son zamanlarda sahil kuşağındaki bölgelerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Ancak iklimin yine de muz yetiştiriciliği için biraz soğuk kaldığı düşünülürse ülkemizde daha çok örtü altı muz yetiştiriciliği daha yaygındır. Bu konuda üretime ve pazarlamaya yönelik faaliyetlerin daha kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Peki muz bitkisinin kültürel işlemleri nasıl gerçekleştirilir?

Muz ülkemizde Akdeniz bölgesinde dağ eteklerinde özel iklim şartlarını sağlayan bölgelerde yetiştirilmektedir. Aylık 26-27 derece sıcaklık isteyen bu bitki 15-16 derecenin altında gelişmesi tehlikeye girer. %60 oranında nem minimum düzeydir ve daha azı istenmez. Aynı zamanda sulamaya da ihtiyaç duyan muz bitkisi derin yapılı, humuslu, geçirgen ve iyi havalanan topraklardan hoşlanır.

Muz bitkisinin yetiştiriciliğinde verimli ürün alabilmek için gerçekleştirilmesi gereken çeşitli işlem mevcuttur. Bunlar toprağın işlenmesi, sulama, gübreleme, budama, seyreltme ve hereklemedir. Bunların yanında muz bitkisinin sağlığı için hastalık ve zararlılara karşı da mücadele edilir. Muzda budama işlemi, kurumuş yaprakların kesilmesi, meyvesi alınan bitkilerin ve fazla fidelerin uzaklaştırılması şeklinde yapılmaktadır. Bununla beraber sararmış yaprak budaması her zaman yapılabilmektedir. Meyvesi alınmış olan bitkilerde budama işlemi, bitkinin kapladığı yer miktarını azaltmak için yapılır. Bunun için muz yaprakları ayrım yerlerinden düz bir şekilde kesilir.

Budama işlemi için genellikle mart-nisan ayları tervih edilmekte olup, ilkbahar aylarında toprak altı meyvesi açılır. Meyve verimi ve yıllanmış yaşlı gövde çıkarılarak yerine aynı yıl meyve verecek olan seçilmiş 2-3 tane bitki koyulur. Bu işleme ek olarak muz yetiştiriciliğinde diğer genç gövde ve sürgünlerin de budanması söz konusudur. Bu işlem onarma olarak adlandırılmaktadır. Bu işlemde ise yaz dönemlerinde yeniden çıkan dip sürgünleri budanmaktadır. Seyreltme işlemi de budamayı destekleyici bir kültürel işlem olup her ağacın dip kısmında 1-3 fide bırakılarak gerçekleştirilir. Gereksiz veya fazla fideler seyreltilir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla