Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.07.2015, 11:00   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Atla Nasıl Engel Atlanır?

Atla Nasıl Engel Atlanır?


Ata binmek ve bu sporu yapmak alınacak destek ile attan istediklerimizi, teorik olarak öğrendiğimiz yardımlar çerçevesinde yapılabilir. Ata bunları doğru bir şekilde ileterek atın nasıl yapması gerektiğini, ancak onunla bir uyum içerisinde olmakla mümkündür. Bu uyumu ona beden diliyle vermek gerekir. Böylece ata binmeyi rahatlıkla başarabiliriz.

Atların bir canlı olduğunu unutmamak gerekir. Onların bize ayak uydurmalarını sağlamak için, kapasitelerini geliştirmek gerekir. Atla engel atlama da, kapasitelerinin zorlandığı bir süreçtir. Bu süreç hem binici için hem de at için 5 aşamadan oluşur. Bunlar; engele yaklaşma, engele kalkış, uçuş anı, engelden iniş ve engelden uzaklaşma olarak sınıflandırılır.

Engele gelirken; binici atını tam anlamıyla kontrol altında tutabilecek durumda, aynı tempoda aynı kararlılıkla ve atıyla aynı uyumda engelin ortasına odaklanmış bir şekilde yaklaşması gerekir. Bunun için esnek ve yumuşak bir tavır sergilenmelidir. Böylece ata yardımcı olunur ve engele yaklaşılır.

Engele yaklaştıktan hemen sonra yani kalkış anında; at ön ayaklarıyla yeri iterken kalkışa geçer ve aynı itmeyi arka ayaklarıyla yaparak kalkar. Tam bu esnada binici bacaklarıyla atın derisini kavrayarak daha iyi temas olması ve baldırlarıyla atını sıkarak atın ileri çıkmasına ve hafif eğilmiş pozisyonda eyerden kaynağını kaldırması gerekir. Ellerini ve kollarını öne doğru aşağıya uzatarak, yani ata dizgin vererek, atın boynunun ve başının ileri uzanmasını sağlanır. Bunun bir uyum içerisinde yapmak gerekir. Bu şekilde atın uçuş anında, rahatlığı ve serbestliği sağlanır.

Engelden iniş anında, at ön ayaklarını yere bastığı andan itibaren, artık binici biraz daha kendini geriye alır. At arka ayaklarını bastıktan sonra engelden uzaklaşırken, atla bütünlüğü yakalayıp diğer engele doğru tekrar devam edilir.

Engelli yarışmalarda, yarışın zorluğu engelin çokluğu değil, parkurda yerlerinin düzenlenme şeklidir. Bu şekil atın dikkatini dağıtma olasılığı yüksek olduğundan en zor yarış biçimidir. Yarışmada en dikkat edilen husus atın hangi noktada sıçratılacağıdır. Düz, bileşik, karışık ve su engelleri mevcuttur. Engellerin yüksekliği en fazla 1,7 m ve genişliği de 2m olur. Su engeli genişliği 4,5 m yi geçmez.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla