Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15.07.2015, 16:44   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Güneş çarpması nedir?

Güneş çarpması nedir?

Güneş ışınları altında uzun zaman kalan İnsanların tutuldukları bir hastalıktır. Güneş çarpmasına tutulan insan, vücudunda büyük kırıklık ve hatta baygınlık duyabilir. Baş dönmesi, mide bulantısı, sürekli olur. Güneş çarpmasından korunmak İçin, uzun zaman güneşte durmaktan sakınmalıdır. Güneş çarpması durumunda, vücudun ısıyı ayarlama mekanizması birden bozulur ve durur. Vücuttan belirgin su ve tuz kaybı söz konusu değildir. Güneş çarpmasının, ısı bitkinliği adı verilen bir durumdan ayırt edilmesi gerekir. Isı bitkinliği, sıcak havada dışarıda dolaşanlarda veya ağır iş görenlerde görülür.
Vücuttan aşırı tuz kaybı söz konusudur. Hastanın giderek iştahasını kaybettiği ve halsizliği görülür; cildi beyazlar ve aşırı terleme dolayısıyle oldukça nemlidir. Nabız yüz civarındadır, şuur açıktır. Bu ısı bitkinliğinin hayati tehlikesi yoktur. Hasta serin bir yerde istirahat ettirilir. Bol miktarda soğuk su içirilir. Gıdalarını muntazam devamlı ve bol tuzlu olarak alması sağlanır. Bol tuzlu ayran verilir. Hayati önem arz eden güneş çarpması durumunda, hastanın ateşi 40-41°C kadar yükselir. Hasta halsiz, sersemleşmiş veya delidolu bir halde olabilir. Genellikle bir uyarıcı belirtisi olmadan şuur kaybolur, cildi çok kurudur. Koltuk altında bile terleme olmaz. Deri kırmızı ve canlı bir görünüm arz eder. Tansiyon normal, nabız dolgun ve süratlidir.

Güneş çarpması durumunda kısa sürede tedbir alınmazsa ve tedavi geciktirilirse hasta kaybedilir. Güneş çarpması düşünülüyorsa, hasta derhal soğuksu veya buzlu su banyosuna sokulur. Banyo yoksa, vücuda buz torbaları konulur veya devamlı soğuk su dökülür. Hastanın şuuru açıksa bol miktarda soğuk su içirilir. Bu tedbirler vaktinde alınırsa, vücudun ısı mekanizması çalışmaya başlar ve durum giderek düzelir. Ortaya çıkan diğer sistemik belirtiler de tedavi edilir.Güneş çarpmasından korunmak için, açık renkli pamuklu elbiseler tercih edilmeli, mümkün olduğunca gölgeliklerde çalışmalı, su-tuz ihtiyacını ihmal etmemelidir.

Güneş çarpmasının sebepleri
Güneş çarpması aşırı derecede ısıya ya da güneşe maruz kalmaktan kaynaklanır. Normal şartlarda, vücut ısıya maruz kaldığında anatomik soğutma mekanizması devreye girer ve terleme meydana gelir. Terleme vücudu soğutur ve vücut ateşini denetim altına alır. Ancak aşırı derecede ya da uzun süre ısıya maruz kaldığında bu sistem kendini kapatır ya da düzgün işleyemez hale gelir. Maruz kalınan ısı yükseldikçe, bir soğutma mekanizması olmadan vücut ateşi de doğru orantılı olarak yükselir ve bu da güneş çarpmasına yol açar. Güneş çarpmasının bir diğer nedeni de dehidratasyon yani sıvı kaybıdır. Sıvı kaybında vücut terlemeyi sağlayacak sıvıyı bulamaz ve vücudun ateşini düşüremez.

Güneş çarpmasının belirtileri
Dehidratasyon ile fazla güneşte kalmaktan dolayı kaynaklanan güneş çarpmalarının belirtileri de birbirinden farklı olacaktır. Güneş çarpmasının en klasik belirtileri arasında sıcak ve kuru deri gelir. Terleyememekten dolayı deri kurur ve ısıya maruz kaldığı için de ısınır.Güneş yanığı tedavisi de gerektiğini gösterir şekilde deride kızarıklık olur. Nabız hızla yükselir.Bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi sıvı kaybıyla doğrudan ilgilidir. Kaslara kramp girer ve kasılmalar olur. Eğer durum daha da ilerler ve ciddileşirse, halüsinasyonlar, kafa karışıklığı ve bilinç kaybına kadar gidebilecek tutarsız davranışlar olabilir. Bu tip vakalarda güneş çarpmasına anında müdahale edilmelidir.

Güneş çarpmasında hastaya ilk aşamada neler yapılmalıdır?
Hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalıdır.Bunun için serinletmek en ekili yoldur. Hastayı serinletmenin en iyi yolu ise soğuk su banyosudur. Öncelikle hasta serin bir yere taşınmalıdır. Vücudunu sıkan giysiler varsa mutlaka gevşetilmelidir. Başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres uygulanmalıdır. Hastanın ateşi aşırı yüksekse ve düşürülemiyorsa bütün vücuda ıslak ve soğuk kompres uygulanması da yerinde olacaktır.Hastanın havadar bir yerde olması da önemlidir. Şikayetleri geçmiyor ise, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Güneş çarpmasına karşı nasıl önlemler alınmalıdır?
Güneş çarpmasına karşı en etkili yol güneşten korunmaktır. Bu amaçla vücudun aşırı ısınmamasına, güneş altında fazla kalmamaya, sıcakta bol ve serin tutan giysiler giymeye özen gösterilmelidir. Şapka kullanılması en pratik ve kolay önlemdir. Ayrıca güneş altındayken mümkün olduğunca fazla su içip, tuz almak da yararlıdır. Güneş çarpmasını önlemek, birkaç ayrıntıya dikkat etmekle pekala mümkündür. Çocuklara ve yaşlı kimselere daha çok dikkat edilmelidir. Özellikle yazın ve öğle saatlerinde güneşe fazla maruz kalmamak en iyi önlemlerden biridir.

Giysilerinizin rahat, vücudunuzun nefes almasına ve terlemesine izin verecek biçimde hafif kumaşlardan olmasına dikkat edin. Mutlaka bol su için ve özellikle hareket halindeyken, bu kurala uyduğunuzdan emin olun. Yanıklara karşı mutlaka güneş kremi kullanın. Eğer sıcağa alışık değilseniz, sıcak bir yere ilk gidişinizde kendinize adaptasyon için zaman tanıyın. Güneşe az ve kısa süreli çıkın. Güneş çarpması mutlak ciddiye alınması, acil müdahale edilmesi ve uzmanlarca tedavi edilmesi gereken bir acil durumdur. Basit önlemlerle güneş çarpmasını engelleyebilirsiniz.



__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla