Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.07.2015, 13:29   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Zeybek Nasıl Öğrenilir?

Zeybek Nasıl Öğrenilir?


Zeybek, Batı Anadolu Yöresine ait bir halk oyunumuzdur. Yıllardır süregelen halk oyunumuz, popülerliğini hiç yitirmemiştir.

Ağır zeybek, kaşıklı zeybek, kıvrak zeybek ve kırık zeybek, halk oyununun kendi içinde ayrıldığı dört tür olarak belirtilir. Genellikle Ege Bölgesi illerinde oynanan zeybek, kaşıklı zeybek kategorisine girer. Zeybek, bir kaç kişinin çember şeklinde dizilmesi şeklinde oynanabilir. Tek kişi de oynanabilmesi mümkündür. Zeybek oynamak belirli esaslara dayanır. Bu esasları okuyup, sonrasında zeybek yapan bir kişiyi izlemelisiniz. Bu şekilde, kolayca zeybek oynamayı öğrenebilirsiniz.

Zeybek oynayan kişiyi izlemeden önce, yapılması gereken adımları okumak yararınıza olacaktır. Zeybek oynayan kişinin, kollarını omuz hizasında yukarı doğru açması gerekmektedir. Elleri ile başı aynı hizada veya biraz aşağıda olabilir. Bu, zeybek oyununun en temel hareketidir.

Başlangıç hareketi oyuna kalkma olarak adlandırılır. Kişi, sol ayağı önde olacak şekilde dik durmalıdır. Buna esas duruş denir. Kollar az önce tarif edildiği şekilde havaya kaldırıp, yavaş bir şekilde indirilmelidir. Sonrasında, önde olan sol ayak, hafif bir şekilde yukarı kaldırılıp indirilmelidir. Aynı işlem, bir kere sağ ve bir kere sol ayak uygulanarak tamamlanmalıdır. Buna "üç yapmak" denilmektedir.

Sol ayağınızı indirdikten sonra, sağ ayağı bir adım ileri atmalısınız. Sonrasında bu işlemi, sol, sağ, sol ve tekrar sağ olacak şekilde tamamladıktan sonra olduğunuz yerde durmalısınız. Bu yürümeyi daire şeklinde yapın. Yürüyüşü tamamladığınızda, daire de tamamlanmış olacaktır. Yürüme işlemini yaparken, adımlarınızı olabildiğinde büyük atmalısınız. Unutmayın ki, zeybek oynarken efe gibi görünmelisiniz. Bu yürüyüş işlemi, zeybek oyununda sayısından dolayı "beş yapmak" olarak adlandırılır. Bu işlemi, kollarınız havada olacak şekilde tekrarlayabilirsiniz. Oyunun uzunluğuna bağlı olarak, kaç defa yapacağınız tamamen size bağlı olacaktır. Diz çökme hareketi de, zeybek oyunu izlerken sıkça görebileceğiniz bir harekettir. Bu hareketi yapmak için, öncelikle soldan dönme hareketi gerçekleştirilir. Sonrasında, biraz önde bulunan sol ayağın üzerine basılır ve sağ ayak öne doğru atılarak yere çökme yapılır. Yerde olan diz yere iki kere vurulduktan sonra, havada olan kolay aşağıya inerken, kalkış gerçekleşir. Bunlar zeybek öğrenmek isteyen birinin bilmesi gereken en temel hareketlerdir. Bunları ve bunun gibi birçok hareketin daha iyi anlaşılması için izlenmesi ve uygulanması etkili olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla