Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.07.2015, 13:37   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Civciv Hastalanınca Ne Yapılır?

Civciv Hastalanınca Ne Yapılır?


İç ve dış parazitler, bakteriler, virüsler, enfeksiyonlar, elverişsiz beslenme ve barınma şartları gibi birçok nedenle civcivler bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan hastalıklarla karşı karşıya kalırlar. Hastalık tedavisi yerine hastalıktan korunmanın daha kolay, verim azaltmayıcı ve düşük maliyetli olmasını göz önünde bulundurursak dönemsel aşılar, barınakta dezenfeksiyon işlemleri ve tüketilen yem kalitesinin korunması en temel korunma işlemleridir.

Ancak yine de civcivler birçok hastalık ile karşılabilirler. Bunlardan en sık görülenleri ve karşılaşıldığında alınacak önlemleri, koruma yolları aşağıdaki gibidir:

İshal: Bozuk yemler, soğuk algınlığı gibi nedenlerden olan ishal, sağlıklı yiyecekler, iyi bakım, metal olmayan suluk kullanımı ve antibiyotik kullanımı ile kontrol altına alınabilir.

Kanatlı Tifosu: Tifolu yumurtalardan çıkan civcivlere, onlardan da diğer civcivlere bulaşması yoluyla yayılır. Ölü hayvanda yapılan laboratuar analizleri sonucu olduğu kesinleşirse uygun antibiyotik ve dezenfeksiyon işlemleri uygulanır.

Küflü Yem Tüketimi: Kullanılan yemin kalitesi, muhafaza edildiği yerin ve barınağın nem ve ısı oranı gözden geçirilmelidir. Bu yerlerin temiz tutulması sağlanmalıdır.

Newcastle Haslığı: Diğer ismi ile Yalancı Tavuk Vebasıdır. Son derece bulaşıcı ve öldürücüdür. Viral bir hastalık olduğu için solunum ve sinidirim yolları ile kolayca bulaşabilir. Bu nedenle civcivlerin bakıldığı yerde hijyen kurallarına uyulmalıdır. Tedavisi olmayan bu hastalıktan HB 1 ve Lasota aşıları yaptırılarak korunabilir.

Bronşit Enfeksiyonu: Barınağın havasına karışan mikrop nedeniyle bulaşır. Hırıltılı nefes, burun akıntısı, aksırma gözlemlenir. Önlem için H 52 ve H 120 aşıları yapılmalıdır. Ayrıca yemlerdeki vitamin ve mineral miktarı arttırılmalı stres önlenmelidir.

Göğüste Kabarcıklar: Yemliğin, suluğun sivri köşeleri nedeniyle göğüste veya denk gelen yerlerde oluşan kabarcıklardır. Steril bir iğne ile kabarcıkların içindeki sıvının boşaltılması ve potasyum ile temizlenmesi sonucu tedavi edilebilir.

Ayak Ezilmeleri/Enfeksiyonları: Kalabalık kümeslerde veya ayakta oluşan açık yaralar nedeniyle oluşur. Şişmiş enfekte kapmış ayaktaki iltihap boşaltılıp iyotlu kükürtlü merhem uygulaması yapılmalıdır.

Yamyamlık: Parlak renkler, aşırı stres, aşırı sıcaklık, yetersiz su sonucu görülür. Stres faktörleri ortadan kaldırılmalı, kümeste açık yarası olan civciv olmadığına emin olunmalıdır.

Kemik Hastalığı: D vitamini ve kalsiyum eksikliği nedeniyle görülebilir. D vitamini takviyesi yapılması gereklidir.

Bitlenme: Bitler dış parazit olarak civcivlere zarar vermektedir. Temiz tutulan barınaklar ve boyalı tünekler kullarak önlenebilir. Karşılaşıldığında tüm barınak temizlenmelidir.


Konu DeRDeST tarafından (20.07.2015 Saat 20:30 ) değiştirilmiştir.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla