Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.07.2015, 12:20   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?

Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?


Üzümü andıran genellikle tropikal iklimlerde, dağlık bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür yaban mersini. Ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesi dağlık kesimlerinde kendiliğinden yetişmektedir. Meyvesi taze olarak, kurutularak, reçellerde, marmelatlarda sıkça kullanılır. Ayrıca kozmetik alanında el ve yüz kremi olarak kullanılmaktadır. Besin değeri de oldukça önemlidir. Kan şekerini düzenler, beyin sağlığını korur, idrar yollarını temizler, sindirim sistemini düzenler, doğal depresyon ilaçlarındandır sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Ağaç olarak yetiştirilmesi çok zor değildir. Küçük çalı tipi olan türü evlerde dahi yetiştirilebilmektedir. Peki yaban mersini nasıl yetiştirilir?

Ekilecek alan ve toprak isteği

Yaban mersini soğuğa dayanıklı bir ağaç türü değildir. Bu nedenle kışları sert geçen yerlere bakımı imkansızdır. Tam güneş alan ve güneye bakan yerler seçilmelidir. Hava akımının da olduğu bir alan tercih edilmelidir. Hava akımı olmayan alanlarda meyve verimi düşebilir. Ağaç cılız kalır.

Organik olarak zengin asitli toprakları severler. Kökleri saçak köktür. Kalın kütük köke sahip değildirler. Genel olarak kökler bir metre kadar derine iner. Yetişkin bir yaban mersini ağacı sulanıyorsa bu en çok göz önünde bulundurulması gereken durumdur. Verimli bir yaban mersini yetiştirmek isteniyorsa toprağın Ph değerleri mutlaka bilinmeli ve toprak buna göre beslenmelidir. En verimli toprak PH ı 4-5 arası olan topraklardır. Toprak sonuçlarına göre Ph eğer 5 ve üzeri ise kükürt uygulaması yapılmalıdır. Eğer 4'ten aşağı ise arttırmak için kükürt uygulaması yapılarak toprak asidik düzeyi ayarlanabilir.

Dikim ve bakımı

Ekilecek alanı seçtikten sonra 1 ay boyunca toprağı işlemelisiniz.
Organik toprak sevdiği için bu işleme esnasında bitki artıkları ile toprağı karıştırıp, toprak organik maddelerce zenginleştirilmelidir.
Gerekli ise PH düzenlemesi yapılmaldır.
Toprak en az 40 cm işlenmelidir.
Ardından diğer ağaçlarla arasında en az 150 cm mesafe olacak şekilde dikime başlanır.
Güneş ışığının diğer ağaçlar tarafından engellenmemesine dikkat edilmesi gerekir.

Dikim sonrası 1-2 ay sonra, ağaç toprağa alıştıktan ve sulaması düzenli yapılıp toprak sıkıştıktan sonra bitki başına 250 gram minerallerce zengin gübre konulmalıdır. Bu gübreleme gerekiyorsa periyodik olarak tekrarlanmalıdır.


Konu Papatya tarafından (18.08.2015 Saat 14:42 ) değiştirilmiştir.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla