Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.07.2015, 17:57   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Ünlem Nerelerde Kullanılır?

Ünlem Nerelerde Kullanılır?


Türkçe'de ne yazık ki yazım dili oldukça zorlu bir dildir. Çoğu zaman karıştırılanlar da noktalama işaretleri olmakta. Bazen nokta konulması gereken yerlere, soru işareti veya ünlem koyabilmekteyiz. Bazense bunun tam tersi oluyor. Peki ünlemle aranız nasıl? Eğer hala ünlemi nerede ve nasıl kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu konu tam size göre…

Ünlem işareti duyguların yazı dilinde ifade edilmesine yarayan bir noktalama işareti. Şaşırma, korku, heyecan ve kızgınlık gibi durumları ifade eden cümlelerde ünlem işareti kullanılır. Bunu böyle ifade ettiğimizde gözünüzde durum netleşmemiş ise örneklerle açıklayalım;

-Aklım çıktı resmen!

-Muhteşem!

Burada da gördüğünüz gibi soruya cevap veren kişi beğenisini yazı dilinde ifade ederken ünlemi kullanıyor ve duyguları pekiştiriyor.

Ünlem işaretinin kullanıldığı bir diğer nokta ise seslenme, nida cümleleridir. Gençliğe hitabede geçen birçok cümle buna bir örnektir;

-“Ey, Türk Gençliği!” M. Kemal Atatürk

-Arkadaşlar! Lütfen biraz sessiz olur musunuz?

NOT: Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise şudur; ünlem işareti seslenme kelimesinin hemen ardından kullanılabileceği gibi cümlenin sonunda da yer alabilir. Yukarıda verdiğimiz örneklerde de görebileceğiniz gibi M.Kemal Atatürk’e ait cümlede sonda yer alan ünlem işareti ikinci örneğimizde ise hemen seslenme kelimesinin ardında yer almıştır.

Ünlemin kullanıldığı son durum ise diğerlerinden biraz farklıdır. Bu kullanım şeklinde ünlem parantez içindedir ve bu noktalama ile ifade edilmek istenen; söylenilene inanmama, küçümseme ve aşağılama duygularının aktarılmasıdır.

-Aslında çok zenginmiş(!), bir sürü arabası varmış(!) ama hava atmayı sevmezmiş(!)

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla