Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Depresyon Her Yaşta Ortaya Çıkabilir (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/33230-depresyon-her-yasta-ortaya-cikabilir.html)

Jaqen 20.05.2013 18:56

Depresyon Her Yaşta Ortaya Çıkabilir
 


Depresyon Her Yaşta Ortaya Çıkabilir


Çocuklarda ve ergenlerde de depresyon ortaya çıkabiliyor. Bu durumda mutlaka tedavi gerekir. Ancak veliler yine de çocuklarındaki ruhsal bozuklukların şiddetini yeterince ciddiye almıyorlar. Depresyon hayat krizlerinle meydana gelir. Ailelerin bu durumda rolleri çok önemlidir. Çoğu hırslı Anne-Babalar çocukların yapabileceğinin fazlasını beklediklerini göremiyorlar.

Başarılı eğitim baskısı (okul, dershane, özel ders gibi), sosyal çevreye uyma mecburiyeti, başarılı bir evlat olma gibi baskılar zamanla birikip tepki vermelere ve depresyon şeklinde sıkıntılara sebep oluyor. Fakat diğer yandan da ebeveynlerin çocuklarına geri verdikleri duygusal destek yetersiz kalıyor. Övgü ve yumuşak kelimeler yerine başarı için daha da baskı uyguluyorlar.

Ailede şiddet, ebeveynlerin boşanması ya da ayrılması, ailede ölüm, tecavüz veya suiistimal, okul başarı baskısı v.b. gibi sorunlar, depresyona sebep olabilir. Ancak ruhsal hastalığın tespitini koymak çocuklar ve gençler de kolay değildir, çünkü her çocuk ve ergen kendisine has sorunlarını işler.

Depresyon belirtileri yaşa ve kişiliğe göre değişir. Büyük çocuklar genellikle agresif tepki gösterirken küçük çocuklar korkak ve ürkek davranırlar. 3 ile 6 yaş arası çocuklarda ruhsal acı ve sorunları tespit etmek güçtür. Çünkü çocuk kendisini yeterli ifade edemez. Sorunlarını genellikle karın ve baş ağrısı olarak ifade eder ve dolayısıyla anne-babaları yanlış yönlendirdiği gibi psikologu ya da pedagogu da sorunlarını tanımlamak da yanlış yönlendirebilir.

Çocuk ve ergende farklı davranış başlıyorsa, özellikle uyku bozukluğu, yorgunluk, isteksizlik, neşesizlik, konsantrasyon sorunları ve değişen yeme davranışı kesinlikle ciddiye alınmalı ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Depresyon tedavisiz bırakılırsa ciddi sonuçlar meydana getirebilir. Çocuklar ve ergenlerdeki intihar örneğin depresyon ile bağlantılıdır.

Kırmızı alarm belirtileri

• Kalıcı üzüntü, sinirlilik ve hırçınlık,

• Kalıcı kayıtsızlık, kedercilik ve neşesizlik,

• Uykusuzluk, şiddetli yorgunluk ve ya aşırı uyku ihtiyacı,

• Artan ve ya azalan iştah,

• Suçluluk ve değersiz olma duygusu,

• Sorunlar ile mücadele zorluğu, geri çekilmek,

• Uyuşturucu suiistimali,

• İntihar düşünceleri ve ya intihar niyeti hakkında yorumlar,

• Konsantrasyon ve karar zayıflıkları,

• Ailede irsi depresyon,

Bu belirtileri çocuklarınızda görüyorsanız, duyarsız kalmayın, ruhsal bozuklukların şiddetini ciddiye alın ve mutlaka bir uzmana başvurun.

Uzman Pedagog ve Psikolojik Danışman Dilara Tunç


Saat: 03:38

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.