Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Bebeklerde İshal Tedavisi: Bebeklerde İshal Nasıl Geçer? (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/58683-bebeklerde-ishal-tedavisi-bebeklerde-ishal-nasil-gecer.html)

Jaqen 30.09.2013 13:44

Bebeklerde İshal Tedavisi: Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?
 
Bebeklerde İshal Tedavisi: Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?

Bebeklerde İshal Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde İshal nasıl anlaşılır?

Genellikle yeni doğan bebeklerde ve süt çocuklarında gözlenir. 2 yaşına kadar da devam edebilir. Ancak iki yaşından sonra pek ishal olayı olmaz. Yeni doğanda anne sütüyle beslenmeden dolayı günde 6–7 kez sarı renkte dışkı olması normaldir. Ama normalden daha sıvı ve sıl olması ishal olduğu anlamına gelir.


Diğer belirtiler ise, ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, iştah kaybı ve kilo kaybıdır. Bu bulguların görülmesi bebeğin ishal olduğu anlamına gelir. İshal olan bebeklerde sıvı kaybı çok olur. Zaten ishal tedavisinde ki amaç da sıvı kaybını önlemektir.

Bebeklerde İshalin nedenleri nelerdir?

· En sık nedeni el-ağız yoluyla bulaşan mikroplardır. Yani virüsler ishalin başlıca nedenidir. Bazı bakteriler ishale yol açabilir. Bebeklerde de bu çevreden gelir. Bu yüzden bebekle temas edilirken mutlaka eller yıkanmalıdır.

· Yeni doğan bebeklerde ilk zamanlar anne sütü alındığında bol sıvı dışkılama yapabilir. İlk günler sarı renkte olan dışkı birinci aydan sonra koyulaşmaya başlar.

· İnek sütü alerji yapabileceğinden bebeklerde ishale neden olabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde de annenin tüketmiş olduğu süt ve süt ürünleri emzirme yoluyla bebeğe geçebilir ve ishal yapabilir.

· Bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş mamalar bebekte ishal yapabilir.

· Bir diğer ishal nedeni de hazırlanmış mama bebeğe verildikten sonra kalanının daha sonra tekrar verilmesidir. Böyle durumlarda bozulmaya bağlı ishal söz konusu olabilir.

· Besinlere bağlı olarak bebek ishal olabilir.

· Çoğu zamanda yiyecekler ve suya bulaşan bakteri, virüs ve parazitlerin ishale neden olduğu gözlenmiştir.

· İshalin bir başka nedeni de doğuştan kaynaklanan metabolizma hastalıkları, bağırsak hastalıkları, beslenme hataları yer alır.

· Besin alerjisi ve çölyak hastalığı ishale neden olabilir. Bunlar yapıya bağlı nedenlerdir. Bağırsak enzimlerinin eksikliği de ishale neden olabilir.

Bebeklerde İshal Tedavisi

İshal geçici bir durumdur. Ancak yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, kanlı dışkı ve çok sık sıvı dışkı yapılıyorsa hemen bebek bir doktora götürülmelidir. Bu bulgular tehlikeli olabilir. Bunun yanında bebekte ağız ve dil kuruluğu, bıngıldak çökmesi, gözyaşı dökmeden ağlamalar, kusmalar ve idrar da azalma varsa acilen bir doktora götürülmelidir.

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?

İshal bebeklerde bir iki gün ve ya en fazla bir hafta sürebilir. Kaybettiği sıvının yerine bebek yeni sıvılar tüketmelidir. İshal olan bir bebeğin dışkısı hemen katıya dönmez. Bir haftalık süreçte yavaş yavaş katıya döner. İshal olan bebek daha sık emzirilmelidir. Kaybettiği sıvıyı tekrar almak için anne sütü almalıdır. 6 ay ve yukarısı içinde sık şekilde kaynatılmış su vermek gerekir. Bebek ishal olduğu için ishale dayalı olarak altı tahriş olabilir. Bu yüzden bebeğin altını sürekli olarak yıkamak ve koruyucu bir krem sürmek gerekir. Özellikle geceleri bebeğin daha rahat uyuması için bu gereklidir. Bunun yanında bebeğin altını sık olarak değiştirmek de gerekir. Bebeğin daha çabuk iyileşmesi için; ev ve çevre hijyeni, annenin ellerinin temizliği, kullanılan malzemelerin temizliği, mama hazırlamadan önce ellerin yıkanması önemli rol oynar. Özellikle anne bu konulara dikkat etmelidir.

İshal olan bir bebek çok sıvı kaybedeceği için bol su tüketmelidir. Suyun kaynatılarak bebeğe verilmesi gerekir. Her zaman verdiğiniz sudan fazla bebeğe su verin. Ancak bebek emiyorsa suyu anne sütünden alacaktır. Bunun için de bebeği az ve sık emzirin. İnek sütünü bu dönemde bebeğe fazla miktarda vermeyin. Bunun yerine yoğurt verebilirsiniz. Doktora danışmadan bebeğe asla ilaç vermeyiniz.


Saat: 20:33

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.